Franse le pain brié op Hollandse wijze
Stap 1: Los de gedroogde gist op in het water, meng de bloem met water en zout en kneed het tot een zacht deeg. Het deeg kan plakkerig zijn.
Stap 2: Doe het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Laat het 1 uur rusten op een warme plek.
Stap 3: Zet het deeg vervolgens 16 uur in de koelkast.
Stap 1: Los de gist op in het lauwe water. Meng de bloem met het zout. Voeg het opgeloste gistmengsel toe aan de boter en het gefermenteerde deeg.
Stap 2: Kneed het op een met bloem bestoven werkbank tot een deeg.
Stap 3: Kneed het minimaal 15-20 minuten tot het deeg mooi zacht is.
Stap 4: Doe het deeg in een kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 30 minuten rijzen.
Stap 5: Laat de zuurkool uitlekken. Droog goed af met een schone theedoek en hak daarna de zuurkool fijn.
Stap 6: Pel en snipper de uien. Zet de uien gedurende 10-15 minuten aan in wat olie. Zorg ervoor dat de uien niet gaan kleuren.
Stap 7: Verwijder het vel van de droge worsten en snijd ze in blokjes van 5 x 5 mm.
Stap 8: Als het deeg klaar is met rijzen, verdeel het dan in drie stukken.
Stap 9: Rol het deeg uit ter grootte van een A4-formaat. De hoogte moet ca. 1 cm zijn.
Stap 10: Verdeel het garnituur over de drie plakken deeg. Rol het deeg in de lengte op en leg het met de naad op een bakpapier.
Stap 11: Gebruik een scherp mes om inkepingen in het brood te maken. Doe dit vrij diep, zodat het garnituur zichtbaar wordt.
Stap 12: Dek de broden af met een vochtige theedoek en laat ze ca. 1 tot 1½ uur rijzen. De broden moeten in volume verdubbeld zijn.
Stap 13: Verwarm de oven voor op Boven- en onderwarmte op 240°C.
Stap 14: Schuif het brood op de bakplaat en schuif deze in het midden van de oven.
Stap 15: Schenk het water in een ovenbestendig schaal en zet deze op een rooster op het onderste niveau.
Stap 16: Bak het brood 5 minuten en verlaag dan de temperatuur van de oven naar 210°C.
Stap 17: Bak het brood nu nog 20-25 minuten, laat het iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.
Het brood kan ook gebakken worden met de functie Professional. Volg dan de stappen t/m 15 en ga verder met de volgende stappen:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C en stel de functie Professional in met 2 stoominjecties. Laat het water opzuigen door middel van het zuigbuisje.
Stap 2: Stel de eerste stoominjectie meteen in het begin in. De tweede injectie instellen na 15 minuten.
Stap 3: Schuif het brood in het midden van de oven.
Stap 4: Bak het brood op 220°C en verlaag na 5 minuten de temperatuur naar 190°C.
Stap 5: Bak het brood nu nog 20-25 minuten.
Stap 6: Laat het brood iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.