Franse le pain brie op Hollandse wijze

Franse le pain brié op Hollandse wijze

Kaas/zuivelOvenMakkelijk

Ingredients

  • Voor het gefermenteerde deeg:
  • 30 gram gedroogd gist
  • 390 ml lauw water
  • 600 gram tarwebloem
  • Voor de pain brié:
  • 15 gram gedroogd gist
  • 45 ml lauwwarm water
  • 255 gram tarwebloem
  • 900 gram gefermenteerd deeg
  • 3 el gedroogde bieslook
  • 60 gram boter (kamertemperatuur)
  • Zout
  • Voor de vulling:
  • 1 Groningse droge metworst
  • 1 Friese droge metworst
  • 1 pakje zuurkool
  • 3 Hollandse uien
  • Voor het bakken:

Supplies

  • Theedoek
  • Folie
  • Kom
  • Bakplaat

Stap 1:
Los de gedroogde gist op in het water, meng de bloem met water en zout en kneed het tot een zacht deeg. Het deeg kan plakkerig zijn.

Stap 2:
Doe het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Laat het 1 uur rusten op een warme plek.

Stap 3:
Zet het deeg vervolgens 16 uur in de koelkast.

 

Pain de brié

Stap 1:
Los de gist op in het lauwe water. Meng de bloem met het zout. Voeg het opgeloste gistmengsel toe aan de boter en het gefermenteerde deeg.

Stap 2:
Kneed het op een met bloem bestoven werkbank tot een deeg.

Stap 3:
Kneed het minimaal 15-20 minuten tot het deeg mooi zacht is.

Stap 4:
Doe het deeg in een kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 30 minuten rijzen.

Stap 5:
Laat de zuurkool uitlekken. Droog goed af met een schone theedoek en hak daarna de zuurkool fijn.

Stap 6:
Pel en snipper de uien. Zet de uien gedurende 10-15 minuten aan in wat olie. Zorg ervoor dat de uien niet gaan kleuren.

Stap 7:
Verwijder het vel van de droge worsten en snijd ze in blokjes van 5 x 5 mm.

Stap 8:
Als het deeg klaar is met rijzen, verdeel het dan in drie stukken.

Stap 9:
Rol het deeg uit ter grootte van een A4-formaat. De hoogte moet ca. 1 cm zijn.

Stap 10:
Verdeel het garnituur over de drie plakken deeg. Rol het deeg in de lengte op en leg het met de naad op een bakpapier.

Stap 11:
Gebruik een scherp mes om inkepingen in het brood te maken. Doe dit vrij diep, zodat het garnituur zichtbaar wordt.

Stap 12:
Dek de broden af met een vochtige theedoek en laat ze ca. 1 tot 1½ uur rijzen. De broden moeten in volume verdubbeld zijn.

Stap 13:
Verwarm de oven voor op Boven- en onderwarmte op 240°C.

Stap 14:
Schuif het brood op de bakplaat en schuif deze in het midden van de oven.

Stap 15:
Schenk het water in een ovenbestendig schaal en zet deze op een rooster op het onderste niveau.

Stap 16:
Bak het brood 5 minuten en verlaag dan de temperatuur van de oven naar 210°C.

Stap 17:
Bak het brood nu nog 20-25 minuten, laat het iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.

 

Let op

Het brood kan ook gebakken worden met de functie Professional. Volg dan de stappen t/m 15 en ga verder met de volgende stappen:

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 220°C en stel de functie Professional in met 2 stoominjecties. Laat het water opzuigen door middel van het zuigbuisje.

Stap 2:
Stel de eerste stoominjectie meteen in het begin in. De tweede injectie instellen na 15 minuten.

Stap 3:
Schuif het brood in het midden van de oven.

Stap 4:
Bak het brood op 220°C en verlaag na 5 minuten de temperatuur naar 190°C.

Stap 5:
Bak het brood nu nog 20-25 minuten.

Stap 6:
Laat het brood iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.