Crumble
Stap 1: Bereid 2 afzonderlijke fruitmengsels volgens de ingrediëntenlijst, maar houd de munt apart. Snijd het fruit in kleine blokjes, voeg de overige ingrediënten toe en meng het behoedzaam. Marineer de fruitmengels au bain-marie, 10 minuten op laag vuur. Indien je een stoomoven hebt, doe dan elk fruitmengsel in een aparte dichte stoomovenpan en schuif ze in de stoomoven om te marineren.
Functie: Stomen 90 °C, gedurende 10 minuten
Stap 2: Neem de fruitmengsels uit de au bain-mariepan of stoomoven. Snijd de munt in fijne reepjes en meng door de beide fruitmengsels. Laat afkoelen en plaats tot verder gebruik in de koelkast.
Stap 3: Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 160 °C. Meng voor het deeg bloem, boter, suiker en ei door elkaar. Verkruimel het deeg met de vingers tot grove stukjes. Strooi de kruimels op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven.
Functie: Hetelucht Plus 160 °C, gedurende ca. 8 minuten
Stap 4: Laat de kruimels goed afkoelen. Roer yoghurt, crème fraîche, limoensap en poedersuiker door elkaar en vul hiermee een spuitzak.
Neem hoge glazen (bijv. champagne- of longdrinkglazen) en vul ze met achtereenvolgens dunne laagjes ananas, deegkruimels, yoghurt, aardbeien en deegkruimels. Herhaal tot de glazen tot de rand gevuld zijn. Garneer vervolgens met kruimels, fruit en munt. De fruitmengsels en de kruimels zijn goed van tevoren bereiden. Leg de spuitzak met de yoghurtcrème in de koelkast. Zo kan de crumble vlak voor het serveren worden ‘opgebouwd’ en blijven de kruimels lekker knapperig.
De crumble kan makkelijk een stevige, zoete wijn aan. Klassiekers als Sauternes of Barsac kunnen, indien het budget het toelaat. Een betaalbaar alternatief in de vorm van een Muscaat wijn uit Zuid-Frankrijk of Zuid-Afrika past ook goed. Zeker omdat het fruit zoet en zuur combineert, komt de zachte, ronde nasmaak van deze wijnen naar voren.