Minder voedsel verspillen? 8 tips van onze chef

Niemand wil voedsel weggooien, maar toch doen we het allemaal weleens. Het is zonde – ook van het geld – en slecht voor het milieu. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je veel minder voedsel verspilt?

We vroegen het onze chef Dirk Lemmens

 

Als instructiechef bij Miele weet Dirk al meer dan tien jaar het beste uit onze apparatuur te halen met de heerlijkste culinaire creaties. “Ik ben gewend om heel zuinig om te gaan met voedsel,” zegt hij. “Dat zit er als kok gewoon ingebakken. Veel van de dingen die ik voor mijn vak doe om verspilling te voorkomen, doe ik ook thuis. Het is misschien even schakelen, maar het scheelt zo veel. Na een tijdje wordt het een sport om zo min mogelijk weg te gooien.”

 

 

De 8 tips van Dirk

1: Koop slim in

“Voedselverspilling tegengaan begint bij het boodschappen doen. Denk heel goed na over wat je gaat eten en hoeveel je daarvoor nodig hebt. We zijn geneigd om te veel in te kopen, dan is het tenminste genoeg. Maar dat is hét recept voor voedselverspilling. Kies dan ook niet voor de verpakte groente, maar weeg de hoeveelheid af die je nodig hebt. Bij vlees is dat vaak lastiger, want dat is in de supermarkt meestal voorverpakt. Ga naar de slager als je exacte porties wil laten afwegen.”

 

 

 

2: Maak een weekmenu

“Dit is in het begin even een klusje, maar later bespaart het juist tijd. Alleen al omdat je maar eens in de week boodschappen hoeft te doen. Als je al zo’n beetje weet hoe de week eruit gaat zien, kan je van dag tot dag iets lekkers verzinnen om op tafel te zetten. Ja, dan is er echt nog ruimte voor een spontaan etentje of een keer geen zin hebben om te koken! Als je de ingekochte voedingsmiddelen maar op de juiste manier bewaart.”

 

3: Bewaar op de juiste manier

“Hier valt héél veel over te zeggen. Als je over kwalitatieve keukenapparatuur beschikt, zijn er allerlei opties om groente en fruit zo te bewaren dat het veel langer goed blijft. Een temperatuur in de koelkast rond 0 graden is daarvoor heel belangrijk, maar ook het luchtvochtigheidsniveau speelt een rol. De nieuwste koelkasten van Miele hebben een vershoudsysteem dat zorgt voor optimale omstandigheden waardoor groenten en fruit 5x langer vers blijven. Ik vind overigens niet dat je alles maar in de koelkast moet bewaren. Tomaten blijven langer lekker als je ze op kamertemperatuur en niet te vochtig bewaart. En als je een kelder hebt waar het koeler is, kan je daar ook heel goed je aardappels en groenten bewaren.”

 

 

4: Volg de seizoenen

“We zijn eraan gewend geraakt om altijd alles te kunnen eten. En het is misschien heel verleidelijk om het hele jaar door sperziebonen te kopen, maar als je groente koopt die van ver weg moet komen, zijn ze vanaf het moment dat je ze koopt al veel minder vers. Dus heb je minder tijd om het op te eten. Bovendien wordt er onderweg ook het één en ander verspild, dat help je daarmee ook voorkomen. En natuurlijk is er minder CO2-uitstoot als er geen vrachtwagens hoeven te rijden of boten hoeven te varen voor het eten op je bord. Tip: via miele.nl/nieuwsbrief kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief met recepten. Hierin delen we leuke recepten, die uiteraard passen bij het seizoen.

5: Kook precies genoeg

“Eén aardappel per persoon, anderhalve voor de grote eter. Wist je dat je aan een espressokopje rijst per persoon al genoeg hebt? Voor droge producten is het heel moeilijk in te schatten hoeveel je nodig hebt. Als je ervan uitgaat dat rijst en pasta in massa minstens verdrievoudigt wordt het al iets makkelijker. Heb je toch over? Dan kan je rijst altijd nog als toetje op tafel zetten, met een eetlepel bruine suiker erdoor geroerd. Mijn kinderen smullen ervan, ik kook daarvoor soms zelfs bewust wat te veel rijst.”

6: Of verdeel in porties voor later

“In plaats van precies genoeg, kan je natuurlijk ook veel te veel bereiden en zo toch verspilling voorkomen. Stamppotten, pastasauzen, maar ook curry’s en chili-gerechten lenen zich er perfect voor om in te vriezen. Verdeel je gerecht in drie of vier porties, zet er één op tafel en vries de andere in. Doe je dat vaker, dan scheelt dat bij het maken van de weekmenu’s ook altijd weer één of twee dagen!”

7: Gebruik de vriezer

“Ik ben een groot voorstander van invriezen. Als je dat op de juiste manier doet, hoef je zoveel minder weg te gooien. Als je voor de hele week inkoopt, kan je het vlees dat je later in de week gaat eten het beste meteen invriezen. Want hoe verser je invriest, hoe beter. Heb je een booster-optie op je vriezer? Gebruik die dan! Daarmee bescherm je de kwaliteit van het vlees. Voor ontdooien geldt het omgekeerde: hoe langer het duurt voor ingevroren producten ontdooid zijn, hoe beter. Dus als je al weet wat je morgen gaat eten, leg het dan vast uit de vriezer in de koelkast.”

 

8: Maak iets lekkers van de restjes

“Het vraagt misschien wat creativiteit, maar je hoeft echt geen chefkok te zijn om de restjes op te maken. Soepen zijn een uitkomst voor alle groentes die er niet meer geweldig uitzien. Met een goede staafmixer of blender zet je heel makkelijk een heerlijke broccoli- of tomatensoep op tafel. Een speurtocht door de koelkast en de keukenkastjes is ook altijd een goed idee als je geen zin hebt om boodschappen te doen voor het eten. Als je standaard pasta en rijst in huis hebt, kan je met een beetje fantasie eigenlijk alle kanten op.”

Kom langs

In de Miele Experience Centers kun je al onze apparaten bekijken, workshops volgen en kookdemonstraties ervaren. Kom langs voor inspiratie of deskundig advies.

Lees meer

Naar de webshop

Bestel en gemakkelijk snel accessoires, reinigings- of onderhoudsproducten voor je apparaat via de online Shop.

Lees meer

Bel ons

Heb je een vraag? Bel ons, we zijn bereikbaar op ma t/m vr: 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 08.30 - 17.00 uur op 0347 37 88 88.