Wanneer je een rollade maakt, een vis of een hele kip koopt, dan wil je natuurlijk dat het perfect gegaard uit de oven komt. Jammer genoeg is dat niet altijd het geval. Soms is het nog een beetje rauw of net even te ver gebraden. Daar heeft de mythe van de garingstijd alles mee te maken!
Er wordt namelijk te veel gezegd en geschreven dat vlees, vis of gevogelte een bepaalde tijd moet braden/grillen/bakken om gaar te worden. Vooral op voorverpakt vlees staat vaak vermeld hoe lang het vlees in de oven moet. Dit wordt natuurlijk gedaan om er zeker van te zijn dat je geen rauw vlees meer eet. Het resultaat is alleen vaak niet echt geweldig. Bovendien houdt niet iedereen van dezelfde garing. De enige manier om er 100% zeker van te zijn dat je stuk vlees voor jouw smaak perfect gaar is, is door de kerntemperatuur te meten. Om keer op keer een tot op de graad perfect gebraden stuk vlees op tafel te zetten, heeft Miele een geïntegreerde bratometer in haar ovens geplaatst.
Met deze bratometer kan je vis of vlees door het meten van de kerntemperatuur tot op de graad precies en individueel bereiden. De thermometer geeft ook aan wanneer gerechten klaar zijn. Je stelt de temperatuur eenvoudig van tevoren in, zodra deze bereikt is zal de oven overgaan in de warmhoudstand zodat je gerecht lekker warm blijft zonder door te garen. Handig, want dat betekent dat je niet in de buurt hoeft te blijven zoals bij ‘losse’ andere kernthermometers. Ondertussen kun je zelfs andere leuke dingen doen doordat je er niet de hele tijd naartoe hoeft te lopen om te controleren, én je vlees wordt nooit meer te gaar.
Steek de thermometer altijd in het dikste stuk van het vlees en kijk uit dat je geen bot raakt, het bot is namelijk altijd warmer dan het vlees. De sensor van de draadloze bratometer zit aan de rechterkant van de bakoven. Zorg dan ook dat de bratometer altijd met het ene uiteinde in het dikste stuk steekt, terwijl het andere uiteinde naar rechts wijst. Bij de bedrade bratometer maakt de richting geen verschil, zo lang deze maar goed in de oven steekt.
Over het algemeen is rundvlees het lekkerst als het nog iets rosé van binnen is. Maar garing is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Het liefst zo bleu mogelijk? Ga dan voor een kerntemperatuur van ongeveer 50ºC. Rosé heb je bij tussen de 50 en 60ºC, medium bij 60-63 ºC en doorbakken bij 65-67 ºC.
Varkensvlees moet helemaal gaar zijn van binnen, anders loop je kans op een voedselvergiftiging. Dat betekent niet dat je vlees niet een klein beetje rosé mag zijn. Bij 60-63ºC is je vlees vrij van (de meeste) bacteriën en van binnen wel gaar, maar nog niet helemaal grijs. Toch liever doorbakken? Ga dan voor 65 ºC of hoger.
Ook kip moet helemaal gaar zijn. De kerntemperatuur van een gehele kip moet hoger dan 75°C zijn. Afhankelijk van het deel van de kip dat je braadt, kan dit lichtjes verschillen. Borstvlees is helemaal gaar bij 70-72 ºC, terwijl donker vlees (de dij, poot of vleugel) minstens 85ºC moet zijn. Eend daarentegen, kun je heel goed medium eten, dat vinden de meeste mensen zelfs het lekkerst. Met 62 ºC weet je dat je goed zit, wil je hem helemaal gaar? Ga dan voor 79-82 ºC.
Ook lamsvlees is het lekkerst als het van binnen nog wat rosé is. Voor lamsvlees houd je dezelfde temperatuur aan als voor rundvlees.
Zelf aan de slag? Check onze recepten en probeer de bratometer zelf uit.