Sunday roast
De bereidingstijd is ca. 1,5 tot 2 uur.
Bereiding
Stap 1: Halveer de spitskool en smeer in met olijfolie en komijn. Leg de spitskool met de platte kant naar onderen op de bakplaat.
Stap 2: Was de bospeen en maak deze aan met wat tijm, olijfolie, peper en zout en rooster deze 30 minuten in de oven.
Stap 3: Plaats in een voorverwarmde oven.
Hetelucht Plus 200 ºC Tijdsduur 30 minuten
Stap 4: Stoom of kook de krieltjes beetgaar en laat uitdampen.
Stap 5: Snijd het staartstuk voorzichtig kruislings in – in de vetkap -, maar let op dat u er niet doorheen gaat.
Stap 6: Kruid royaal met grof gemalen peper en wat zout en bak aan in een matig hete pan. Laat het staartstuk mooi kleuren.
Stap 7: Verdeel wat rozemarijn en tijm over het vlees. Plaats het vlees daarna op een bakplaat en plaats de bratometer. Stel de kerntemperatuur in op 52-53 ºC en de oventemperatuur op 135 ºC.
Stap 8: Maak de krieltjes aan met olijfolie, peper en zout en verdeel ze om het vlees op de bakplaat.
Stap 9: Verdeel intussen de spitskool in 6 gelijke porties en schik de wortels mooi op de bakplaat. Schuif deze aan het eind bij het vlees in de oven om te verwarmen.
Stap 10: Serveer alles op een grote schaal of plank en vergeet niet er een lekkere jus (gravy) bij te maken.
Tip: Dit gerecht is pas écht af als u er Yorkshire pudding bij serveert! Hiermee dept u de jus van uw bord. Zo maakt u het:
Verdeel het bakvet van het vlees over een muffinvorm en smeer het royaal in. Zeef 175 gram bloem en voeg 1 ei en 175 ml volle melk toe. Roer dit glad en voeg daarna nog 175 ml volle melk toe en een halve theelepel zout. Laat dit een halfuur rusten. Verwarm de oven voor op 225 ºC en verhit het bakblik goed. Schenk daarna het beslag erin en bak de Yorkshire pudding in 25 minuten goudgeel en gaar.