Naar Miele.nl
Search
Generic filters
Exact matches only

Quiche d’anise

Quiche d’anise

GroenteOvenMakkelijk

Ingredienten

  • Voor zes of acht punten
  • Voor het deeg:
  • 200 gram gezeefde bloem
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram koude boter in klontjes
  • 1 ei
  • 1 eetlepel water
  • 1 mespunt anijspoeder
  • Boter om in te vetten
  • Voor de vulling:
  • 50 gram pastinaak in kleine blokjes
  • Sap van een halve limoen
  • 50 gram dun gesneden venkel
  • 100 gram spekjes
  • 3 takjes dragon (alleen de blaadjes)
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • Witte peper uit de molen
  • Zout uit de molen
  • Eventueel wat plakjes chaumes (roodbacteriekaas)
  • Extra nodig:

Benodigdheden

  • Folie
  • Kom
  • Keukenmachine
  • Bakpapier

Quiche d’anise heeft haar naam te danken aan de anijsachtige smaak. Venkel, dragon en pastinaak hebben namelijk deze specifieke smaak, wat versterkt wordt door het snufje anijspoeder.

 

Het deeg

Zelf deeg maken voor en quichebodem is altijd lekkerder. Het blind bakken van een bodem zorgt er altijd voor dat deze krokanter blijft. U kunt ook kant en klaar bladerdeeg gebruiken. Ook dan is het lekkerder en mooier om eerst blind te bakken. Dit kost natuurlijk wel wat meer tijd. In de Miele-oven kiest u voor het bereidingssysteem ‘intensief bakken’. Op deze stand geeft de oven hetelucht met extra onderwarmte. Voor optimale resultaten gebruikt u het rooster. Als de quiche gebakken wordt in een aardewerk of porseleinen vorm is de baktijd langer.

Verwarm de oven voor op 200°C

Stap 1:
Doe de bloem, het zout, de anijspoeder en de boter in de mengkom van de keukenmachine en draai er een kruimelig deeg van.

Stap 2:
Voeg het ei en het water toe tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog wat water toe. Als het deeg droog is kan het niet gemakkelijk uitgerold worden.

Stap 3:
Kneed het deeg nog even met je handen, wikkel het in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 4:
Bestuif een werkblad met bloem en rol hierop het deeg uit tot een lap van Ø 33 cm.

Stap 5:
Vet de quichevorm (Ø 28 cm) in met boter.

Stap 6:
Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat deze zo min mogelijk rijst (zie foto 1). Snijd het deeg wat boven de vorm uitsteekt weg.

Stap 7:
Bekleed het deeg met bakpapier en doe er een steunvulling in (zie foto 2).

Stap 8:
Bak de bodem 15 minuten. Dankzij de steunvulling krijg je een mooier bakresultaat en wordt het deeg krokanter. De bodem is nu klaar voor verder gebruik (zie foto 3).

 

De vulling

Verwarm de oven voor op ‘intensief bakken’ 180°C

Stap 1:
Blancheer de pastinaak in water met limoen (1 minuut koken, daarna afspoelen met koud water).

Stap 2:
Klop de eieren licht schuimig en voeg de room en de melk toe. Breng op smaak met peper en zout. Liefhebbers kunnen in het roommengsel een scheutje sambuca toevoegen.

Stap 3:
Doe de spekjes, venkel en pastinaak met de dragonblaadjes in de voorgebakken vorm.

Stap 4:
Giet het roommengsel hier overheen en leg eventueel wat plakjes chaumes op de vulling. Dit zorgt voor een erg lekkere smaakcombinatie (zie foto 4).

Stap 5:
Zet de vorm op het rooster in de oven en bak de quiche in ongeveer 40 à 45 minuten af (zie foto 5 voor het eindresultaat).

 

Tip

Varieer met de vulling! Denk bijvoorbeeld aan: kip, ananas, mango en lente-ui.

Deel dit artikel: