Pasteitjes met ragout van paddenstoelen

Pasteitjes met ragout van paddenstoelen

GroenteOvenMakkelijk
Dit recept is voor 8 pasteitjes

Ingredients

  • 1 liter krachtige gevogeltebouillon
  • 250 gram Pied du Mouton (ook wel gele stekelzwam of schapenvoetje genoemd)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 50 gram roomboter
  • teentje knoflook, fijngehakt
  • takje tijm, geritst
  • 75 gram bloem
  • 75 gram boter
  • peper en zout uit de molen
  • snufje foelie
  • 50 ml slagroom
  • 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel
  • fijngehakte peterselie
  • 2 pakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei
  • Grof zeezout
  • 1 uitsteekvorm van 7 cm

Supplies

  • Borstel
  • Deegroller
  • Koekenpan
  • Bakplaat
  • Pan met dikke bodem
  • Snijplank

De bereidingstijd is ca. 45 tot 60 minuten.

 

Bereiding

Ragout

Stap 1:
Borstel de paddenstoelen schoon en vrij van zand. Spoel ze dus nooit met water af. Scheur de Pied du Mouton en snijd de champignons plakjes of stukjes.

Stap 2:
Smelt de roomboter in een koekenpan en smoor hierin de knoflook met de tijmblaadjes. Als de boter begint te bruisen, voeg dan de paddenstoelen toe.

Stap 3:
Smoor ze totdat ze licht beginnen te kleuren. Bestrooi met wat peper en zout.

Stap 4:
Smelt de boter in een sauspan met een dikke bodem en strooi hier de bloem , al roerend en langzaam, in. De roux mag niet bruin worden. Blijf dus voorzichtig roeren totdat een gladde roux is ontstaan.

Stap 5:
Voeg beetje bij beetje en onder voortdurend roeren de gevogeltebouillon toe, totdat de ragout de juiste dikte heeft. Schakel de warmtebron uit. Roer nu de slagroom door de ragout.

Stap 6:
Breng op smaak met peper, zout en foelie.

Stap 7:
Schep de paddenstoelen zonder vocht door de ragout.

 

Pasteibakjes

Stap 1:
Leg de bevroren deegplakjes op een werkvlak, bestrooi ze licht met zeezout en druk lichtjes aan met een deegroller. Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 210 °C.

Stap 2:
Steek eerst 8 bodems voor de pasteibakjes uit met de uitsteekring van 7 cm. Prik met een vork gaatjes in de bodems.

Stap 3:
Steek nog 16 plakjes uit met de 7 cm steker en maak hieruit met de 5 cm steker de ringen en de dekseltjes.

Stap 4:
Bestrijk de bodem licht met water en plak hierop de deegring. Herhaal dit met de volgende ring.

Stap 5:
Bestrijk de dekseltjes met het ei en leg op een bakblik. Bestrijk de bovenkant van de bakjes met een beetje ei. Bak op 210 °C voor ongeveer 12 à 15 minuten.

Stap 6:
Schep de ragout in de warme pasteibakjes en bestrooi met de geroosterde amandelen en wat van de gehakte peterselie.