Naar Miele.nl
Search
Generic filters
Exact matches only

 Luchtige bûche met mango, karamel en macadamianoten

Cake/taartCombi-stoomovenGemiddeld

Ingredienten

  • 200 gram bloem
  • 80ml plantaardige olijfolie (olijf of maïsolie)
  • 8 eidooiers
  • 15 eiwitten
  • 180 ml water op kamertemperatuur
  • ½ vanillestokje
  • 560 gram suiker
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram bakpoeder
  • zout
  • 360 gram zachte boter
  • 150 gram mangopuree
  • 2 limoen
  • 175 gram verse mango geschild en in blokjes
  • 1 rijpe mango
  • 12 macadamia noten
  • 3 el cognac
  • 12 viooltjes

Benodigdheden

  • Spatel
  • Kom
  • Zeef
  • Staafmixer
  • Stoomovenpan zonder gaatjes
  • Bakvorm
  • Keukenmachine
  • Steelpan

Deze bûche past lekker bij een kop koffie of thee, maar is ook erg passend als afsluiter van een kerstdiner. Een bûche is een traditioneel Frans nagerecht, wat hoort bij kerst. In dit recept gebruiken we de heerlijke ingrediënten zoals mango, karamel en macadamianoten. Wil je iets bijzonders op tafel toveren tijdens de kerst, maak dan dit nagerecht!

Bereidingswijze

Cake

Stap 1: Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de puntjes eruit.
Stap 2: Doe de eidooiers, de vanillepuntjes en de olie in een kom en roer tot een vloeiend mengsel. Voeg vervolgens het water toe en roer ook dit goed door.
Stap 3: Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout op het ei-mengsel en voeg 70 gram suiker toe.
Stap 4: Meng het mengsel op hoge snelheid in de keukenmachine gedurende 1 minuut (de kleur van het mengsel wordt wat lichter) en zet dit opzij.
Stap 5: Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop het tot schuim. Voeg de rest van de suiker (130g) geleidelijk aan het eiwitmengsel toe. Klop het eiwit tot stevige pieken.
Stap 6: Voeg de helft van het opgeklopte eiwit bij het eidooiermengsel en spatel dit voorzichtig door zodat er zoveel mogelijk lucht in het mengsel behouden blijft. Herhaal deze handeling met de andere helft van het eiwitmengsel.
Stap 7: Strijk de cakevorm in met wat olie, doe het beslag erin plaats het in de combi-stoomoven. Kies voor:
– Het programma combi-koken
– Hetelucht Plus 170 graden
– 30% vocht
– 30 minuten baktijd.

Laat de cake vijf minuten afkoelen en haal dan uit de vorm.
Heb je een oven in plaats van een combi-stoomoven, bak de cake dan op professional Hetelucht Plus 170 graden en pas 3 stoominjecties toe. De 1e injectie na 2 minuten, de 2e injectie na 10 minuten en de 3e injectie na 20 minuten.

Mangocrème

Stap 1: Klop de eiwitten met de suiker tot de suiker opgelost is.
Stap 2: Plaats de vuurvaste mengkom in een andere kom gevuld met lichtjes kokend water. Blijf gedurende 10 minuten kloppen tot het mengsel luchtig is.
Stap 3: Neem de mengkom uit de kom met het lichtjes kokend water en zet hem op het aanrecht. Voeg al kloppend de stukjes boter toe. Voeg ook de mangopuree en het limoensap aan het mengsel toe.
Stap 4: Zet de mangocrème koud weg.

Mangocurd

Stap 1: Mix de mangoblokjes tot een gladde mangopuree.
Stap 2: Doe de mangopuree samen met de suiker, de eidooiers, het limoensap en een snufje zout in een stoomovenpan zonder gaatjes.
Stap 3: Meng alles goed met een garde, dek de schaal af met hittebestendige folie en stop de schaal in de (combi-)stoomoven. Kies voor:
– Het programma stomen
– 90 graden
– 10 minuten.
Stap 4: Haal de schaal uit de (combi-)stoomoven, roer goed door en stop het nogmaals in de (combi-)stoomoven. Kies voor:
– Het programma stomen
– 90 graden
– 10 minuten.

Laat afkoelen.

Karamel

Stap 1: Doe de suiker samen met het water in een steelpan.
Stap 2: Breng het mengsel  zachtjes aan de kook en laat de suiker oplossen. Neem als het mengsel goudgeel begin te kleuren de pan van het vuur.
Stap 3: Voeg de cognac en 2 el water toe en roer goed.

Serveren van de bûche

Stap 1: Snij de cake in de lengte door in drie gelijke lagen. Leg de onderste laag op een serveerschotel.
Stap 2: Bestrijk de bovenkant met lemoncurd.
Stap 3: Leg er de tweede laag op en bestrijk met de mangocreme.
Stap 4: Leg er tot slot ook de derde laag op. Bestrijk met mangocurd en mangocrème.
Stap 5: Werk af met de macadamianoten, de viooltjes en de karamel.

Ingrediënten

Voor de cake

  • 200 gram bloem
  • 80ml plantaardige olijfolie (olijf of maïsolie)
  • 4 eidooiers
  • 8 eiwitten
  • 120ml water op kamertemperatuur
  • ½ vanillestokje
  • 200 gram suiker (waarvan 70 gram voor het eidooier mengsel, 130 gram voor het eiwit)
  • 8 gram bakpoeder
  • 4 gram zout

Voor de mangocrème

  • 5 eiwitten
  • 300 gram suiker
  • 300 gram zachte boter
  • 150 gram mangopuree
  • sap van een limoen

Voor de mangocurd

  • 175 gramverse mango geschild en in blokjes
  • 60 gram suiker
  • 60 gramboter
  • 3 el verse limoensap
  • 4 eidooiers
  • snufje zout

Voor de karamel en de afwerking

  • 60 ml water
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 12 macadamia noten
  • 3 el cognac
  • 1 rijpe mango
  • 12 viooltjes
Deel dit artikel: