De bereidingstijd is ca. 4 tot 5 uur.
Bereidingswijze
Babykalkoen
Stap 1:
Snijd de poten van de kalkoen, bestrijk ze met geklaarde boter en bestrooi met peper en zout.
Stap 2:
Leg de poten in een ruime braadslede (waar later de kalkoen ook bij past).
Stap 3:
Bak de poten eerst ca. 90 minuten volgens onderstaande instelling: Hetelucht Plus 160C Tijdsduur 90 minuten (ondertussen kan de vulling bereid worden)
Stap 4:
Dep de kalkoen met keukenpapier droog, bestrijk hem met geklaarde boter en bestrooi hem van binnen en van buiten met peper en zout. Plaats de Bratometer in het dikste deel van het borstvlees*, zonder het bot te raken.
Of
Vul de kalkoen, zet hem met cocktailprikkers dicht en plaats de Bratometer in het midden van de vulling, zonder het bot te raken.
*Heb je geen bratometer, lees hier hoe je de juiste bereidingstijd kunt bepalen. Of gebruik een externe kernthermometer.
Stap 5:
Leg de kalkoen op de borst bij de poten in de braadslede.
Stap 6:
bedek hem met plakjes spek
Stap 7:
Schenk de gevogeltebouillon in de braadslede.
Stap 8:
Schuif de braadslede in de voorverwarmde oven. Hetelucht Plus 150C (Kerntemperatuur 70C) Tijdsduur ca. 3,5 uur
Stap 9:
Verwijder het spek ca. 1 uur voor het einde van de bereidingstijd en schenk het braadvocht uit de braadslede in een pan. Houd het braadvocht apart voor de vinaigrette en het spek voor het serveren.
Stap 10:
Braad de kalkoen verder tot de kerntemperatuur bereikt is.
Stap 11:
Laat de kalkoen ca. 15 minuten onder aluminiumfolie rusten alvorens hem aan te snijden.
De vulling
Schil de appel en de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ cm.
Schil en hak de gember.
Verhit 2 eetlepels olie en zet de ui 2 minuten aan. Voeg pompoen en appel toe en bak ca. 3 minuten mee. Voeg salie en gember toe en breng op smaak met zout en peper.
Snijd het brood in kleine blokjes en schep ze door de groente.
Klop de eieren los en meng ze met de warme melk en de tarwegries door de groente. Breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat de vulling ca. 30 minuten op smaak komen.
De vinaigrette
Kook het braadvocht van de kalkoen in tot er 300 ml over is.
Hak de cranberries en voeg ze met de azijn en ahornsiroop aan de ingekookte jus toe en laat 30 minuten op smaak komen.
Klop de druivenpitolie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Serveer de vinaigrette met de spekplakjes bij de kalkoen.
Tip: Lekker met een puree van zoete aardappel en geroosterde maïskolven.