Ingredienten
- Kalkoen
- Boter
- Olie
- Ontbijtspek
- Kruiden
Benodigdheden
- Rooster
- Bratometer
- Aluminiumfolie
- Braadslee
- Koksmes
- Snijplank
Veel mensen zetten met kerst een kalkoen op tafel. Een kalkoen is namelijk een traditioneel feestelijk gerecht. Maar hoe bereidt je nu precies een hele kalkoen? Lees het in deze blog.
Tips voor het bereiden van een hele kalkoen
Tip 1: Laat de kalkoen 30 minuten van te voren op kamertemperatuur komen.
Tip 2: Bestrijk de kalkoen eerst met een mengsel van gesmolten boter en een scheut olie. De boter zal op deze manier niet verbranden. Bestrooi het vlees na het bestrijken met kruiden en bedek de kalkoen met plakken spek. Dit kan ontbijtspek zijn, maar ook vet spek.
Tip 3: Bedruip de kalkoen iedere 20 minuten met het braadvet.
Tip 4: Leg de kalkoen op de borst in de braadslede. Plaats deze zo in de oven dat de kalkoen zich in het midden van de oven bevindt.
Tip 5: Verwarm de oven voor op ca. Hetelucht Plus 195 °C. Braad de kalkoen in de eerste stap ca. 20 minuten aan en gaar hem vervolgens op een lage temperatuur 90-100 °C verder. Hierdoor droogt de kalkoen niet uit.
Tip 6: Steek de Bratometer in het dikste deel van het vlees. Indien je de kalkoen vult, dan steek je hem in de vulling.
Tip 7: Laat de kalkoen na bereiding ca. 15 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Tip 8: Om de kalkoen aan te snijden zet je allereerst het mes tussen het karkas en een poot. Druk het dijbeen met het mes naar buiten en snijd het heupgewricht door. Trek de vleugels iets naar buiten en snijd ze zo dicht mogelijk langs de borstkas door het schoudergewricht heen los. Snijd het borstvlees vanaf het borstbeen in dunne plakken.