Hutspot met gebakken rode ui en vega jus

45 minutenVeganStoomovenMakkelijk
Dit recept is voor 4 personen

Ingredients

Hutspot
  • 750 gram gesneden winterpeen
  • 4 stuks rode ui in halve ringen
  • 500 gram kruimige aardappel, geschild, in vieren
  • 500 gram knolselderij, in grove blokken
  • 100 ml melk
  • Boter
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • (Vegetarische) spekjes
Vega jus
  • 150 gram gesneden paddestoelen
  • 350 ml groentebouillon
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 1 teen gesnipperde knofloop
  • 1 takje tijm, alleen de blaadjes
  • 1 el miso
  • 2 takjes peterselie, fijn gesneden

De bereidingstijd is ca. 45 minuten.

 

Bereidingswijze

Hutspot

Stap 1:
Doe de winterpeen, aardappel en de knolselderij in een stoomovenpan met gaatjes en zet in de stoomoven.

Stomen                 100C
Tijdsduur              15 minuten

Stap 2:
Doe de melk en boter in een kleine dichte stoomovenpan en zet in de stoomoven bij de aardappelen.

Stomen                 100C
Tijdsduur              5 minuten

Stap 3:
Bak de rode uien in een koekenpan in olie goudbruin en gaar, breng op smaak met peper en zout.

Stap 4:
Doe de gare groenten in een dichte hoge stoomovenpan en stamp tot een puree, voeg de boter en melk toe en meng erdoorheen.

Stap 5:
Voeg de gebakken uien toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Stap 6:
Houd de puree warm in de stoomoven.

Stomen                 85C

Tip: Heb je geen stoomoven? Gaar de groenten dan in een pan met water. De bereidingstijd is gelijk aan de stoomoven.

 

Vegetarische jus

Stap 1:
Fruit de sjalot en knoflook aan in een koekenpan met olie, voeg vervolgens de paddenstoelen toe en bak deze goed aan.

Stap 2:
Voeg de tijm, miso en groentebouillon toe en breng de jus aan de kook.

Stap 3:
Laat de jus even doorkoken en draai vervolgens glad in de blender. Breng de jus op smaak met peper en zout.

 

Serveren

Stap 1:
Bak de vegetarische spekjes krokant in een koekenpan.

Stap 2:
Schep de hutspot op de borden en maak een kuiltje voor de jus. Giet wat jus in het kuiltje en strooi de spekjes over de hutspot. Garneer met gehakte peterselie.