Bereidingswijze
Poolish
Stap 1: Los de gist op in het water en meng door de tarwebloem heen.
Stap 2: Dek de poolish af met vershoudfolie en bewaar 8 uur op kamertemperatuur.
Brooddeeg
Stap 1: Los de gist in het water op en laat dit 30 minuten staan.
Stap 2: Meng het watermengsel met het volkorenmeel en de roggebloem in een grote kom.
Stap 3: Voeg de poolish toe.
Stap 4: Kneed het deeg goed door elkaar. In het begin zal het deeg wel plakken.
Stap 5: Zet de kom op kamertemperatuur weg en vouw het deeg elke 30 minuten helemaal rond. Dit zullen 8 vouwen zijn.
Stap 6: Bedek de mengkom met een theedoek.
Stap 7: Herhaal het vouwen van het deeg 5 keer, je zult merken dat het deeg steeds minder zal plakken.
Stap 8: Zet het deeg in de combistoomoven of in de bakoven en gebruik het gistdeeg-rijsprogramma. Rijzen 60 minuten
Stap 9: Haal het deeg uit de mengkom en kneed het goed door.
Stap 10: Maak van het deeg een strakke bol en laat het op het aanrecht 45 minuten rijzen, afgedekt met een theedoek.
Brood in de pan
Stap 1: Verwarm de oven voor. Hetelucht plus 235 °C
Stap 2: Vet een gietijzeren pan in en zet in de oven en verwarm deze voor minimaal 30 minuten voor.
Stap 3: Doe het deeg in de hete gietijzeren pan snijd met een dun scherp mes het deeg in.
Stap 4: Plaats de deksel erop en zet in de oven en stel in. Hetelucht plus 225 °C Bereidingstijd 30 minuten
Stap 5: Haal de deksel van de gietijzeren pan af en stel de oven opnieuw in. Hetelucht plus 225 °C Bereidingstijd 35 minuten
Stap 6: Haal het brood uit de oven en laat in de pan afkoelen.
Tip: Neem de tijd voor het bereiden van het brood. Dit komt het resultaat ten goede. Voor de poolish is het ook erg mooi om roggebloem te gebruiken. Maar houd er rekening mee dat rogge wel een specifiekere smaak heeft.