Help: hoe komen er er zwarte vlekken of strepen op mijn gewassen wasgoed?

Zwarte vlekken en strepen op gewassen wasgoed ontstaan veelal door vetluis, een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Doordat een deel van deze laag loslaat bij het wassen op hogere temperaturen, verspreidt deze zich door de wasmachine en dus ook over je wasgoed. Vetluis ontstaat door verschillende oorzaken, maar is ook eenvoudig te voorkomen:

  • Gebruik van alleen vloeibaar wasmiddel: het gebruik van poederwasmiddel bij witte was, helpt bij het schoonhouden van je wasmachine. Haal daarom naast je vloeibare wasmiddel ook eens wasmiddelpoeder in huis. Heb je een TwinDos-wasmachine? Dan kun je ook het vloeibare wasmiddel Miele UltraPhase kopen, dat beschikt namelijk over dezelfde eigenschappen. Een eenvoudige oplossing om een stinkende wasmachine te voorkomen.
  • Je wasmachine niet op tijd te reinigen: een stinkende wasmachine of muf wasgoed kan ontstaan als je je wasmachine niet op tijd of niet goed reinigt. Maak deze dus ook regelmatig schoon en voorkom een opeenstapeling van vet, vuil en wasmiddelresten. Gebruik een schoonmaakdoekje voor de lade en de rubbers en vergeet de zeven en pluizenfilter niet! Gebruik bovendien voor het optimaal reinigen van de wasmachine één tot drie keer per jaar de Miele IntenseClean machinereiniger voor het verwijderen van aanslag, bacteriën en vetresten.
  • Te vaak wassen op lage temperaturen: draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed) en draai één keer per maand een was op 90 graden. Zo maak je korte metten met vetluis en muffe geuren!
  • Over- of onderdosering van je wasmiddel: te veel of te weinig wasmiddel leidt tot muf wasgoed en onaangename geurtjes. Houd je daarom altijd aan het doseeradvies van de wasmiddelfabrikant. Zo weet je precies wat de juiste doseerhoeveelheid is voor een schone was én wasmachine.
  • Gebruik van korte programma’s: een kort programma kan bij een volledige lading leiden tot onvoldoende spoelen en het achterblijven van zeepresten. Was dus niet te vaak op een kort programma. Zo blijft je wasgoed en je wasmachine beter behouden.

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw Miele apparaten is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Bekijk onze reinigingsproducten