Hoe kan ik zuinig wassen met een langer wasprogramma?

Zuinig wassen is op meerdere vlakken een voordeel. Het bespaart geld, energie en is beter voor het milieu. Toch lijkt het eco-programma veel langer de duren dan andere wasprogramma’s. Het is misschien moeilijk te geloven: je wasmachine doet uren over een programma, maar toch heb je volgens het energielabel de zuinigste die er is. Het kan wél. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Opwarmen kost het meeste energie

Van alle acties tijdens het wassen kost het opwarmen van het water het meeste energie. Daarom is een heet wasprogramma vaak milieuonvriendelijker dan een lang programma. Dat het eco-programma wat langer duurt maakt dus niet zoveel uit. De wasmachines van Miele hebben zeer energiezuinige motoren. Dus als het water en het wasgoed eenmaal warm zijn, dan kost het weinig extra energie om de trommel een tijd te laten draaien.

Met langer wassen wordt de was net zo schoon

Een wasprogramma is opgebouwd uit vier onderdelen: temperatuur, beweging, wasmiddel, tijd. Samen zorgen ze voor een optimaal resultaat: een hygiënische en schone was. Als één van de delen verandert, moeten we een ander deel aanpassen. Om minder energie te verbruiken, zijn we minder heet gaan wassen. Om de was net zo schoon te krijgen, draait de machine wat langer.

Kan ik zuinig wassen als het wasprogramma langer duurt?

Ja, de meeste energie gaat verloren in het opwarmen van het water en wasgoed. De Miele wasmachines hebben energiezuinige motoren. Het kost meer energie om extra water en kleding op te warmen dan de motor een langere tijd te laten werken.

Waarom (kunnen) wasprogramma’s tegenwoordig langer duren?

Het principe van een wasprogramma is gebaseerd op de Cirkel van Sinner. Deze cirkel bestaat uit vier delen:

1. Temperatuur
2. Beweging
3. Chemie
4. Tijd

Samen zorgen deze elementen ervoor dat het was/spoelresultaat optimaal is.
Als één van de delen verandert, zullen de andere delen zich hierop moeten aanpassen om de cirkel compleet te houden. Anders geeft het wasprogramma niet meer het gewenste was/spoelresultaat.
In de loop der jaren zijn de delen temperatuur en beweging kleiner geworden: we wassen tegenwoordig vaker op lagere temperaturen. Omdat het deel chemie (wasmiddel) niet verandert, zal het deel tijd groter moeten worden om de cirkel compleet te houden. Dit levert een langere wastijd op.

Zuinig wassen met de unieke features van Miele

Juist vanwege de langere wasprogramma’s kunnen wij een zuinige wasmachine maken, is het toch nodig om een keer snel te wassen?
Door middel van onze PowerWash-technologie is dat ook mogelijk, lees hier meer over de unieke features van een Miele wasmachine.