Zuinig vaatwassen

In dit artikel lees je een aantal handige tips voor zuinig vaatwassen. Je bespaart hiermee niet alleen op water- en energieverbruik, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Met een aantal eenvoudig uit te voeren tips kun je al een bijdrage aan een beter milieu leveren. Lees snel verder!

Tip 1: voorspoelen is niet nodig

Het verbaast je misschien, maar voor zuinig vaatwassen is voorspoelen geen goed idee. Dat kost extra energie en je vaatwasser gebruikt dan te veel vaatwasmiddel voor de vuilgraad. Schraap wel alles wel goed schoon en zorg dat er zo min mogelijk vetresten mee gaan in de vaatwasser, maar laat je vaatwasser de rest doen.

Tip 2: ruim je vaatwasser efficiƫnt in

Het blijft een terugkerende discussie: wie ruimt de vaatwasser het best in? Niet iedereen is er goed in, maar het scheelt wel energie als je de vaatwasser zo efficiƫnt mogelijk inruimt en alle plekken gebruikt. Grote pannen en schalen plaats je beneden en maak gebruik van de flexibele rekindeling voor items als soeplepels en espressokopjes.

Tip 3: zet de vaatwasser pas aan als hij vol is

De vaatwasprogramma’s zijn afgestemd op een volle vaatwasser. Zuinig vaatwassen doe je dus vooral met een volledig gevulde vaatwasser. Best logisch toch? Zo verbruik je geen onnodige energie.

Tip 4: Gebruik het zuinige programma

Heeft jouw vaatwasser een eco-programma? Dan raden wij je aan dit regelmatig te gebruiken. Het programma duurt wat langer, maar kost juist minder energie.

Tip 5: Ontkalk op tijd

In Nederlands water zit kalk. Door kalk op het verwarmingselement warmt het water minder snel op. Hierdoor wordt meer energie verbruikt om het water op te warmen en duurt het programma langer dan nodig.

Tip 6: Maak gebruik van je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen in huis? Maak daar dan gebruik van! Zet je vaatwasser overdag aan als de zon schijnt en je zonnepanelen de energie opwekken. Ben je niet thuis? Geen probleem. Je stelt eenvoudig een timer in of je kunt je vaatwasser aanzetten op afstand met de Miele app.

Op zoek naar een superzuinige vaatwasser? We vertellen je graag wat de voordelen zijn van een Miele vaatwasser in dit artikel. Als je weet welke vaatwasser het best aansluit op jouw wensen dan zien we je graag in de Miele webshop.