Zuinig koelen en vriezen

Een aantal handige en eenvoudige bespaartips voor zuinig koelen en vriezen op een rij. Met deze tips ben je goed bezig voor je eigen portemonnee én voor het milieu.

Zuinig koelen

Zet je koelkast op de juiste plaats
In een warme omgeving moet je koelkast harder werken. Zet hem dus niet in de zon of naast de verwarming. Zorg ook dat de warmte achter de koelkast weg kan, dus plaats hem minstens 10 centimeter van de muur. Lees in dit artikel wat de beste indeling voor je koelkast is.

Maak je koelkast goed schoon
Van binnen en van buiten. Bij een vrijstaande koelkast, is het belangrijk dat er geen stof op het rooster of de condensor ligt. Zit er een ijslaag aan de binnenkant van je koelkast? Dan verbruikt deze veel meer energie.

Laat je eten buiten de koelkast afkoelen
Dan hoeft je koelkast het niet meer te doen. Hoe meer je koelkast moet koelen, hoe meer energie je verbruikt.

Zorg voor een volle koelkast
Heb je veel lege plekken in je koelkast? Vul deze bijvoorbeeld met flessen water. Dan hoeft je koelkast niet telkens de lucht in de koelkast opnieuw te verkoelen als de deur open is geweest. En je hebt altijd koud water bij de hand.

Wil je nog meer kunnen besparen? Dan is een Miele K7000 koelkast wellicht iets voor jou. Een energiezuinige koelkast met innovatief koelsysteem om je voedingsmiddelen langer houdbaar te houden.

Zuinig vriezen

Zet de diepvries niet te koud
Om je ingevroren voedingsmiddelen te bewaren is -18 perfect. Als je je vriezer kouder zet, verbruik je al snel zo’n 15% meer energie.

Laat je eten afkoelen
Heerlijk gegeten, maar nog wel veel over? Laat het helemaal afkoelen voor je het invriest.

Invriezen in kleine porties
Eenpersoonsmaaltijden zijn altijd handig om achter de hand te hebben en ze bevriezen ook veel sneller. Dus verbruikt de vriezer minder energie. Bovendien ontdooien ze sneller.

Maak je vriezer regelmatig schoon
En verwijder daarbij al het ijs. Je vriezer verbruikt veel meer energie als het ijs in de vriezer ook bevroren moet blijven.

Zet je vriezer op de juiste plaats
Liever niet in de zon of naast de oven of verwarming, want dan verbruikt hij meer energie om af te koelen.