Hoe kan ik zuinig huishouden met een langer programma?

Zuinig huishouden is op meerdere vlakken een voordeel. Met de stijgende prijzen voor elektriciteit en gas is het verstandig om bewust om te gaan met energie. Daarnaast bespaar je niet alleen geld en energie. Het is natuurlijk ook een stuk vriendelijker voor de aarde.

Vaak duren eco-programma’s langer dan andere programma’s. Daardoor is het misschien moeilijk te geloven: je wasmachine doet uren over een programma, maar toch heb je volgens het energielabel de zuinigste die er is. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Opwarmen kost het meeste energie

Van alle acties tijdens het wassen, drogen of koken kost het opwarmen van het water het meeste energie. Daarom is een programma op hoge temperaturen vaak milieuonvriendelijker dan een lang programma op een lagere temperatuur. Simpelweg omdat er veel meer energie nodig is om de hoge temperatuur te bereiken. De apparaten van Miele hebben zeer energiezuinige motoren. Dat het eco-programma dus langer duurt maakt het programma niet minder efficiënt. Als de binnenruimte van het apparaat eenmaal warm is, dan kost het verder weinig extra energie om de klus te klaren.

Met een langer programma bereik je dezelfde resultaten

Denk je aan een wasprogramma, dan is dit opgebouwd uit vier onderdelen: temperatuur, beweging, wasmiddel, tijd. Samen zorgen ze voor een optimaal resultaat: bijvoorbeeld een hygiënische en schone was. Als één van de onderdelen verandert, moet een ander onderdeel daarvoor compenseren.

Voorbeeld: Om minder energie te verbruiken, zijn we minder heet gaan wassen (temperatuur). Om de was net zo schoon te krijgen, draait de machine wat langer (tijd). Deze theorie geldt ook voor drogen en vaatwassen.

Waarom kunnen ECO-programma’s langer duren?

Het principe van een programma is gebaseerd op de Cirkel van Sinner. Deze cirkel bestaat uit vier delen:

1. Temperatuur
2. Beweging
3. Chemie
4. Tijd

Samen zorgen deze elementen ervoor dat het resultaat optimaal is.
Als één van de delen verandert, zullen de andere delen zich hierop aanpassen om de cirkel evenwichtig te houden. Anders geeft het programma niet meer het gewenste resultaat.

Zuinig (vaat)wassen met de unieke features van Miele

Juist vanwege de langere wasprogramma’s kunnen wij een zuinige (vaat)wasmachine maken. Is het toch nodig om een keer snel te wassen? Door middel van onze PowerWash-technologie is dat ook mogelijk, lees hier meer over de unieke features van een Miele wasmachine.

Ditzelfde programma bestaat ook bij een Miele vaatwassers. Tijdens het eco-programma wordt slechts 6 liter water gebruikt. Door de vaatwasser in te stellen met een timer kun je deze laten draaien wanneer het jou uitkomt, zodat de langere programmaduur geen belemmering hoef te zijn.