Warmtepompdroger of condensdroger kopen: waar let je op?

Luchtafvoerdroger, warmtepompdroger of condensdroger … Je wilt een nieuwe wasdroger kopen, maar hoe weet je nu wat de beste keuze is? Waar moet je zoal op letten bij je aankoop? Wij geven je een aantal tips!

 1. Type wasdroger
 2. Geluidsniveau
 3. Vulgewicht
 4. Energiezuinigheid
 5. Programma’s

Wil je weten wat een Miele nou zo uniek maakt? Kijk dan ook eens naar de 25 productvoordelen van een Miele wasdroger.

Welk type wasdroger is het meest geschikt?

Wil je een wasdroger kopen, dan heb je de keuze uit verschillende types: een warmtepompdroger, luchtafvoer- of condensdroger. Allemaal drogen ze uiteraard je was, maar welk type past nu het beste bij jou? Hieronder vind je de verschillen op een rij.

Warmtepompdroger

 • Energiezuinig: de was wordt gedroogd door middel van hergebruikte warmte. Verbruikt tot wel 50% minder energie dan een condensdroger.
 • Goed voor je wasgoed: werkt met een warmtepomp en een koelmiddel, wat zorgt voor een lage droogtemperatuur. Hierdoor blijft je was langer mooi.
 • Droogt niet heel snel: door de lage temperatuur droogt je wasgoed minder snel dan bij een condens- of luchtafvoerdroger. Daar staat tegenover dat deze wasdroger wel veel energiezuiniger is!

 

Condensdroger

 • Niet energiezuinig: ten opzichte van een A+++ warmtepompdroger, droogt een condensdroger een stuk minder zuinig. Goedkoper in aanschaf, maar duurder in energiekosten dus.
 • Slecht(er) voor je wasgoed: door de hoge temperatuur blijft je kleding minder lang mooi en heb je meer kans op krimpen of slijtage.
 • Droogt snel: door het drogen met een hitte-element, is de droogtijd tot wel 30 minuten korter dan bij een warmtepompdroger.
 • Waterafvoer via condensbak: het vocht in de kleding wordt gecondenseerd waarna het water wordt opgevangen in een speciale condensbak en wordt afgevoerd. Deze kun je zelf legen. Let op: doe dit op tijd, anders heb je kans dat de bak overstroomt!

 

Luchtafvoerdroger

 • Niet energiezuinig: doordat deze wasdroger in korte tijd droogt, is het een echte energievreter!
 • Droogt snel: een luchtafvoerdroger droogt je was in relatief korte tijd.
 • Luchtafvoer nodig: de vochtige lucht wordt via een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Je kunt dit type dus alleen kopen als je ook een mogelijkheid hebt om de slang naar buiten te laten gaan.

 

Kortom: wil je energiezuinig drogen en de kwaliteit van je wasgoed bewaken, kies dan een warmtepompdroger. Wil je snel drogen? Dan is een condens- of luchtafvoerdroger de beste keus.

Geluidsniveau: hoe stil moet je droger zijn?

Let bij je aankoop ook op de hoeveelheid geluid dat een droger produceert. Sommige wasdrogers maken behoorlijk wat lawaai! Staat het apparaat in de buurt van je woon- of slaapkamer, kies dan een type met een laag geluidsniveau. Dit kun je zien op het energielabel en is aangeduid in decibel (dB). Een stille droger produceert tot maximaal 64dB, een normale ongeveer 65-66dB en een luidruchtige 76dB of zelfs meer.

Vulgewicht: wat past in jouw huishouden?

Uit hoeveel personen bestaat jouw huishouden? Hoe meer personen, hoe meer was en dus hoe meer wasgoed jouw droger moet aankunnen. Kijk daarom ook naar het vulgewicht, het aantal kilo’s droog katoen dat in je droogtrommel kan. Vaak is dit 7, 8 of 9kg. Maar een te groot apparaat is ook niet goed, want je was droogt het beste in een volle trommel.

TIP: houd dezelfde capaciteit aan als je wasmachine.

Energiezuinigheid: ga je voor verspillen of besparen?

Net als bij wasmachines zijn er bij wasdrogers ook verschillen in energiezuinigheid. Zo zijn er apparaten te koop met een energie-efficiëntieklasse van C tot en met A+++ (te vinden op het energielabel), waarbij de laatste klasse uiteraard het meest zuinig is.

Programma’s

Om de kwaliteit van je wasgoed te waarborgen, hebben de meeste wasdrogers meerdere wasprogramma’s waaruit je kunt kiezen. Zo kun je per textielsoort bekijken wat het beste is. Miele biedt bijvoorbeeld verschillende droogprogramma’s zoals Automatic Plus voor bonte was (katoen en kreukherstellend samen in een trommel), Express (extra snel), Outdoor (veilig drogen zonder resultaatverlies, Jeans (beschermt tegen strepen) en meer. Een totaaloverzicht vind je op in de blog over de unieke droogprogramma’s van Miele. 

Welke wasdroger kies jij?

Ga je voor duurder en energiezuinig of toch voor goedkoper en snel? Met deze aankooptips bepaal je eenvoudig welke wasdroger het beste bij jou past.

Ervaar een perfect droge was

Nooit meer een wasrek in huis. Als je eenmaal het gemak van een droger hebt ervaren wil je niet anders meer. De drogers van Miele zijn er met verschillende specificaties en in verschillende designs. Zo heb je een perfect droge was en een goede match met je wasmachine.

Ontdek Miele wasdrogers