De voordelen van een stoomoven

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe keuken en overweeg je een stoomoven aan te schaffen? Om een juiste beslissing te kunnen nemen, is het goed de voordelen op een rij te zetten. Wij helpen je daar graag bij.

Eten stomen in plaats van koken in water is een gezond alternatief. En een stoomoven maakt deze manier van koken een stuk gemakkelijker. Maar wat is precies de meerwaarde van dit apparaat?

Stoomoven voordelen: je handen vrij

Een belangrijke reden om te kiezen voor een stoomoven is het gemak in gebruik. Omdat water niet kan overkoken en aanbranden ook verleden tijd is, heb je je handen vrij. Wanneer je eten stoomt met een stoommandje ben je alsnog in de weer met pannen op het fornuis en moet je deze ook in de gaten houden. Met een stoomoven kun je met gemak iets anders gaan doen, zoals de tafel dekken of het huis opruimen. Het apparaat geeft een signaal zodra het eten klaar is. Nog even geen tijd om aan tafel te gaan? Dan wordt de warmhoudstand ingeschakeld, zodat je eten warm blijft en niet verder doorgaart.

“Omdat water niet kan overkoken en aanbranden ook verleden tijd is, heb je je handen vrij.”

Van rijst tot crème brûlée
Wanneer je besluit een stoomoven aan te schaffen, ontdek je al gauw dat het apparaat veel meer kan dan het bereiden van vis, vlees en groenten. Zo kun je er ook rijst, aardappelen, soep en eieren mee bereiden. En wat dacht je van chocolade smelten, deeg rijzen en eten ontdooien en verwarmen? Je verwacht het misschien niet, maar ook een crème brûlée of chocoladecake komt heerlijk uit de stoomoven. Ja, hij kan veel, maar er kan ook heel veel in. Er passen namelijk zes stoomovenpannen tegelijkertijd in, verdeeld over drie lagen.

Zoutarm koken
Je kunt als enthousiaste thuiskok de juiste verse ingrediënten kiezen, maar de bereiding is natuurlijk minstens zo belangrijk. Door je eten te stomen blijven structuur, smaak en vitamines behouden. Je maaltijd heeft hierdoor geen zout nodig. Behalve de pure smaak blijven ook de geur en kleur behouden. Na het stomen is je broccoli nog steeds frisgroen en zijn je worteltjes helder oranje. Het oog wil ook wat! En niet in de laatste plaats: je eten is gewoon lekkerder door het perfecte garingsproces.

Voor ieder type kok
Ben je net zo kritisch in de keuken als een chef in een restaurant? Dan biedt een Miele stoomoven je de mogelijkheden waar jij naar op zoek bent. Je kunt namelijk temperaturen en bereidingstijden volledig zelf programmeren, precies naar jouw smaak en tot op de graad nauwkeurig. Ben je een gemakszoeker en laat je het werk liever over aan de stoomoven, dan zijn onze automatische programma’s een uitkomst. Selecteer het product dat je erin doet en de stoomoven weet precies hoelang en op welke temperatuur het bereid moet worden. Je kunt zelfs aangeven hoe gaar je je groente wilt hebben. En met het automatisch koken menu kun je drie verschillende ingrediënten, zoals rijst, groenten en vis, tegelijkertijd bereiden. De stoomoven geeft dan precies aan wanneer je welk ingrediënt erin moet zetten. Zo hoef je zelf nooit meer te timen dat alles op hetzelfde moment klaar is!

Geen kookluchtjes
Een andere fijne bijkomstigheid van de stoomoven is dat je dankzij het apparaat minder vaat hebt. Aangezien je volledige menu’s in de oven kunt bereiden, heb je het fornuis vrijwel niet nodig. En doordat je nagenoeg geen olie of vet hoeft te gebruiken tijdens het koken, behoren vervelende kookluchtjes ook tot het verleden. Bovendien is de Miele stoomoven gemakkelijk te reinigen. Er is geen vervelende kalkafzetting en de gladde binnenwanden kun je eenvoudig schoonmaken met een vaatdoekje, zelfs als je vlees hebt bereid.

Perfecte resultaten met Miele stoomovenpannen

Maak optimaal gebruik van je stoomoven met de stoomovenpannen van Miele. Voor het bereiden van sauzen, groenten, pasta en vele andere ingrediënten hebben wij passende stoomovenpannen. Ontdek het volledige assortiment in de Miele webshop.

Naar de webshop