Stomen: gemak dient de mens

Door te koken met stoom kun je eenvoudig gevarieerde en gezonde gerechten op tafel zetten, maar welk type stoomoven past het beste bij jouw kookgedrag? We zetten ze voor je op een rij.

Volledige maaltijden
Wanneer je gaat koken met een Miele-stoomoven hoef je je kookgewoonten niet aan te passen. Omdat onze stoomoven net als kokend water ook een temperatuur van 100 °C bereikt, zijn de bereidingstijden gelijk aan het koken met een kookplaat. En laat er geen misverstand over bestaan: ook een volledige maaltijd is met het grootste gemak in de stoomoven te bereiden. Soep, aardappelen, vis, vlees, groenten en rijst kun je allemaal stomen. Zelfs een complete maaltijd tegelijk, op drie verschillende niveaus.

“De bereidingstijden zijn gelijk aan koken op de kookplaat.”

Stressloos koken
Stomen betekent stressloos koken. Want met een stoomoven heb je geen pannen op de kookplaat staan en heb je dus je handen vrij. Water kan niet meer overkoken en aanbranden is er niet meer bij.
Ook wel zo makkelijk als je laat thuis bent: je kunt de stoomoven gebruiken om bevroren maaltijden te ontdooien of eten gelijkmatig op te warmen. Koks noemen deze behoedzame manier van opwarmen ‘regenereren’. Zou je dat op een bord op vol vermogen in de magnetron doen, dan pakt het niet altijd goed uit. De binnenkant is bijvoorbeeld nog koud of je gerecht is uitgedroogd.

Vitamines behouden
Koken met een stoomoven biedt niet alleen gemaksvoordelen. Deze van oorsprong Aziatische kooktechniek past namelijk goed in een gezonde levensstijl. Door te koken met stoom blijven vitamines, mineralen en antioxidanten beter bewaard. Na bereiding bevatten sommige groenten 50 procent meer vitamines dan groenten die in water zijn gekookt. Je spoelt de gezonde voedingstoffen namelijk niet weg met het water. En wat dacht je van de smaak? Ingrediënten behouden hun pure smaak, waardoor je geen zout meer hoeft te gebruiken.

Mals en sappig
Gemakkelijk, gezond, maar niet door iets aan smaak in te boeten. Sterker nog: stomen doet ook veel voor het behoud van structuur van eten. Vlees komt heerlijk mals en sappig uit de stoomoven. Hetzelfde geldt voor vis: door het behoedzame koken met stoom wordt vis perfect gaar en behoudt het zijn structuur en kenmerkende smaak.

Perfecte resultaten met Miele stoomovenpannen

Maak optimaal gebruik van je stoomoven met de stoomovenpannen van Miele. Voor het bereiden van sauzen, groenten, pasta en vele andere ingrediënten hebben wij passende stoomovenpannen. Ontdek het volledige assortiment in de Miele webshop.

Naar de webshop