Hoe onderhoud ik mijn TwinDos-wasmachine?

Heb jij last van vieze was ná een wasbeurt en/of van een stinkende wasmachine? Grote kans dat vetluis de boosdoener is. Vetluis ontstaat doordat vuil- en zeepresten zich opstapelen in de machine. Dit zorgt voor bruine of zwarte vlekken op je schone kleding en voor een stinkende was(machine). Maar gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen door je TwinDos-wasmachine regelmatig te reinigen. Hierna lees je daar dan ook meer over:

Reinigingstips voor je TwinDos-wasmachine

Wil jij optimaal profijt hebben van je TwinDos-wasmachine, dan is het dus verstandig om de machine geregeld schoon te maken. Een paar algemene tips:

 • Draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden. Zo voorkom je bacteriegroei. Stinkt je wasmachine? Dan draai eens een was op 90 graden. Vetluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen.
 • Spoel extra. De meeste wasmachines beschikken over een ‘extra spoelen’-functie. Hiermee gebruikt het apparaat aan het einde van het wasprogramma extra water, waarmee vuil en zeep wordt weggespoeld. Let wel: meer water is minder goed voor het milieu en je portemonnee!
 • Reinig wasmiddellade en rubbers. In de rubbers van de wasmachinedeur kan zich vuil ophopen. Ook kunnen er zeepresten in de wasmiddellade achterblijven. Beide zorgen voor onfris wasgoed en nare luchtjes. Door regelmatig even de wasmiddellade schoon te maken en met een schone (vochtige) doek over de rubbers rondom de trommelingang te gaan, houd je deze goed schoon.
 • Stop je machine niet te vol. Een overbeladen wasmachine zorgt voor een onfrisse was(machine). Het vrijgekomen water en wasmiddel kunnen dan niet goed genoeg hun werk doen. Gelukkig voor jou geven de Miele TwinDos-wasmachines aan hoeveel kilo was per programma in de wasmachine mag. Volg je dit advies op, dan zit je altijd goed.
 • Kies het TwinDos-reinigingsprogramma. Miele TwinDos-wasmachines beschikken over een speciaal TwinDos-reinigingsprogramma. Hoe je dit programma selecteert, vind je in de gebruikershandleiding van je wasmachine.
 • Laat de wasmachinedeur open tussen de wasbeurten. Zo kan de trommel goed drogen en kunnen onfrisse luchtjes de trommel uit.
 • Kies de juiste dosering wasmiddel. Te veel wasmiddel kan leiden tot een onfrisse was en wasmachine. Te weinig wasmiddel maakt je was niet goed schoon. Gelukkig heb jij daar door de automatische dosering geen last van bij jouw TwinDos-wasmachine! Meer tips over de juiste dosering van je wasmiddel lees je hier.
 • Reinig de zeven en het pluizenfilter. Check en reinig af en toe ook eens de zeven en het pluizenfilter van je wasmachine. In het filter aan de voorkant onderin bevindt zich vaak vetluis, wat voor een nare geur zorgt. Door het filter te legen en schoon te maken, voorkom je een vieze geur. Bekijk de gebruikershandleiding voor instructies of kijk ons handige instructiefilmpje.
 • TIP: uit de afvoerbuis en het filter kan een aardige dosis water stromen. Gebruik een ruime bak of kom om het water op te vangen. Handig!
 • Gebruik Miele IntenseClean wasmachinereiniger. Voor een écht grondige reiniging van je TwinDos-wasmachine gebruik je 1 tot 3x per jaar Miele IntenseClean. Deze unieke machinereiniger verwijdert aanslag, bacteriën en zeepresten. Zo garandeer je de optimale werking van jouw apparaat.
 • Maak leidingen en slangen schoon. Vaak verdwijnt bij het wassen in een wasmachine groot vuil, wat ernstige problemen of inwendige besmetting kan veroorzaken. Ook de leidingen en slangen moeten daarom af en toe worden schoongemaakt. Hoe je dat doet, lees je in de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat. Kom je er niet uit? Maak dan een serviceafspraak met een van onze deskundige servicemonteurs.
 • Ontkalk je wasmachine 1x per jaar. Last van kalk in jouw wasmachine? Dan is het slim om daar iets aan te doen. Kalk tast namelijk je wasmachine én wasgoed aan. Kalk kan worden voorkomen door de machine regelmatig zonder wasgoed te laten draaien op 90-95 graden. Maar 1 tot 3x per jaar de machine goed ontkalken, doet ook wonderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Miele ontkalker.

TwinDosCare

Reinig TwinDos altijd vóórdat een ander product gebruikt wordt óf als het TwinDos-systeem langere tijd (meer dan 2 maanden) niet wordt gebruikt. Gebruik hiervoor TwinDosCare, het unieke reinigingsmiddel voor je TwinDos-wasmachine. Hierin is een krachtig reinigingsmiddel verwerkt dat de leidingen gegarandeerd schoon krijgt.  Zo blijft de werking van je apparaat optimaal behouden. Je vindt TwinDosCare online in onze shop of bij een van onze dealers.

Nog geen TwinDos-wasmachine?

Bekijk dan snel alle voordelen van deze unieke Miele wasmachine of bestel jouw TwinDos-model direct in de Miele webshop of bij een van onze dealers.

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw Miele apparaten is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Bekijk onze reinigingsproducten