Nieuw energielabel: hoe groener, hoe groener

Sinds 1 maart 2021 geldt voor veel machines een nieuw energielabel. Hiermee kan je het energieverbruik makkelijker en beter vergelijken dan met het oude label. Er geldt een schaal van A t/m G en de plussen zijn verdwenen.

Waarom een nieuw energielabel?

 

Nieuwe wasdroger of vaatwasser nodig? En wil je meteen je huis weer wat duurzamer inrichten? Het energielabel is al meer dan 20 jaar een handig hulpmiddel als je een nieuwe machine koopt: zo weet je precies hoe energiezuinig jouw keuze is. De schaal reikte oorspronkelijk van A tot en met F, maar omdat de apparaten de laatste jaren steeds zuiniger werden, zijn daar in de loop der jaren A+, A++ en A+++ aan toegevoegd. Al die plussen maakten het er niet overzichtelijker op.

 

 

 

Wat verandert er op het energielabel?
Een schaal van A tot G

 

De schaal is veranderd in A tot G. Omdat de laatste tijd heel veel producten het label A+++ kregen is het energieverbruik volgens nieuwe criteria ingeschaald. Daarbij blijft de klasse A in eerste instantie zoveel mogelijk leeg. Zo blijft er ruimte voor toekomstige nóg zuinigere machines. Producten die nu het label B krijgen, kunnen dus zuiniger zijn dan een product dat nu label A+++ heeft.

QR-code voor extra info

In de rechterbovenhoek van het nieuwe label staat een QR-code. Als je die scant met je smartphone, vind je aanvullende niet-commerciële informatie over de machine. Deze informatie is afkomstig uit de EPREL EU-database en is beschikbaar voor alle Europese consumenten, ook buiten de EU.

Voor welke huishoudelijke apparaten geldt het nieuwe energielabel?

Vanaf maart 2021 hebben de volgende huishoudelijke apparaten het nieuwe energielabel:

  • vaatwassers
  • wasmachines en wasdroogcombinaties
  • koel-vrieskasten (inclusief wijnkoelingen)

Vanaf september 2021 komen daar lampen bij. In 2025 zullen vrijwel alle andere elektrische apparaten volgen.

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit?

  • QR-code linkt naar de labeldatabase van de Europese Commissie
  • Het nieuwe label heeft een schaal van A tot G voor alle producten. A+ tot A+++ bestaan niet meer.
  • In het midden van het label vind je het energieverbruik.

Nieuwe pictogrammen met informatie geven over producteigen­schappen