Help! Mijn wasmachine stinkt!

Stinkt je wasmachine? En heb jij last van muf ruikende was? Geen zorgen! Met deze handige tips voor een goede reiniging van je wasmachine is dit probleem binnen de kortste keren opgelost.

Hoe komt het dat mijn wasmachine stinkt? 

Een stinkende wasmachine wordt meestal veroorzaakt door vetluis. Vetluis ontstaat doordat vuil- en zeepresten zich opstapelen in de machine. Als je wasmachine een dag of 3 niet gebruikt wordt, gaat deze laag schimmelen. Dit verspreidt vaak een zure, muffe geur. Bij een was op een hogere temperatuur laat een deel van de laag los en verspreidt zich door het wasgoed. Hierdoor kunnen ook zwarte/grijze strepen op je wasgoed zelf ontstaan.

Tip! Haal eens een doek door het manchet, bekijk de zeeplade en/of haal het pluizenfilter er eens uit. Zie je een grijs/zwarte aanslag? Dan heb je last van vetluis, te herkennen als een ‘vettig’ laagje.

Vetluis kan ontstaan door:

  • te vaak wassen op lage temperaturen (lager dan 60°);
  • over- of onderdosering van je wasmiddel (niet het juiste doseeradvies opvolgen);
  • gebruik van alleen vloeibaar wasmiddel;
  • te vaak korte programma’s te draaien;
  • je wasmachine niet op tijd te reinigen.

Hieronder vind je enkele tips om vetluis te voorkomen.

Miele IntenseClean

TIP: gebruik voor het optimaal reinigen van de wasmachine één tot drie keer per jaar de Miele IntenseClean machinereiniger. Dit middel verwijdert aanslag, bacteriën en vetresten. Na reinigen is je wasmachine weer als nieuw! Je vindt Miele IntenseClean in onze webshop.

Koop op Miele.nl

Tip 1: Was op hogere temperaturen

We wassen steeds vaker op 30 of 40 graden. Dit is goed voor het milieu en beter voor je kleding. Toch zitten hier ook nadelen aan. Vetluis houdt namelijk juist van deze lage temperaturen. Bovendien lost het gebruikte wasmiddel op deze lage temperaturen niet altijd volledig op, waardoor er zeepresten achter kunnen blijven. Omdat wasmachines tegenwoordig vaak heel weinig water gebruiken (want: energiezuinig), kunnen overtollige zeepresten minder goed worden weggespoeld. Het gevolg: een stinkende wasmachine.

De oplossing: draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed). Zo voorkom je bacteriegroei. En draai één keer per maand een was op 90 graden. Vetluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen!

Tip 2: Zorg voor de juiste dosering wasmiddel

Te veel wasmiddel (overdosering) kan ervoor zorgen dat er te weinig water in de trommel zit om goed te kunnen mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt algen en een onaangename geur. Ook te weinig wasmiddel kan zorgen voor onfris wasgoed en een stinkende wasmachine.

De oplossing: houd je aan het doseeradvies van de wasmiddelfabrikant. Zo weet je precies wat de juiste doseerhoeveelheid is en voorkom je nare geurtjes.

TIP: kies voor een Miele TwinDos wasmachine! Hierbij wordt het wasmiddel op het juiste moment in de juiste hoeveelheid toegevoegd tijdens de wasbeurt. Geheel automatisch! Zo weet je zéker dat het nooit meer fout gaat.

Tip 3: Gebruik niet alleen vloeibaar wasmiddel

Het gebruik van waspoeder bij witte was, helpt bij het schoonhouden van je wasmachine. Wij adviseren je dan ook om naast je vloeibare wasmiddel ook eens waspoeder in huis te halen. Een eenvoudige oplossing om een stinkende wasmachine te voorkomen.

TwinDos

Wist je trouwens dat het vloeibare wasmiddel UltraPhase, geschikt voor TwinDos wasmachines, ook beschikt over deze eigenschap? Dus heb je een TwinDos, gebruik dan UltraPhase 1 en 2 voor een stralend schone was én wasmachine. Reinig TwinDos altijd vóórdat een ander product gebruikt wordt óf als het TwinDos-systeem langere tijd (meer dan 2 maanden) niet wordt gebruikt. Gebruik hiervoor TwinDosCare, het unieke reinigingsmiddel voor je TwinDos-wasmachine. Lees hier meer over TwinDosCare en over het onderhoud van je TwinDos wasmachine

Tip 4: Draai niet te vaak korte programma’s

Korte wasprogramma’s zijn bedoeld voor kleine hoeveelheden licht verontreinigd wasgoed. Een kort programma kan bij een volledige lading leiden tot onvoldoende spoelen en het achterblijven van zeepresten. De truc is dan ook om niet te vaak te wassen met een kort programma. Zo blijft je wasgoed en je wasmachine beter behouden.

Tip 5: Reinig je wasmachine regelmatig

Een stinkende wasmachine kan ook ontstaan als je wasmachine niet op tijd of niet goed gereinigd wordt. Maak deze dan ook regelmatig schoon, anders blijven vet, vuil en wasmiddelresten makkelijk achter. En dat is niet goed voor het wasresultaat, maar dus ook niet voor je machine.

Haal dus na een wasbeurt een doekje langs de wasmiddellade en droog de rubberen rand goed af. Vergeet ook de zeven en het pluizenfilter niet. En zoals gezegd voorkom je een stinkende machine ook door geregeld een wasprogramma te draaien op 60 of 90 graden.

Over de tip uit grootmoederstijd om je wasmachine te reinigen met azijn kunnen we helaas kort zijn. Je wasmachine blinkt inderdaad na een wasbeurt met azijn, maar het kan de rubbers en het staal aantasten waardoor je machine mogelijk beschadigd raakt. Typisch gevalletje van middel erger dan de kwaal…

Onze tip: voor het optimaal reinigen van de wasmachine was je af en toe op 90 graden en gebruik je één tot drie keer per jaar de Miele IntenseClean machinereiniger. Dit middel verwijdert aanslag, bacteriën en vetresten. Na reinigen is je wasmachine weer als nieuw! Je bestelt Miele IntenseClean via onze webshop. Azijn, mits geschikt voor consumptie, komt wellicht beter tot z’n recht in de vinaigrette.

Miele IntenseClean

Tip 6: Wasmachine stinkt door gebruik van waterontharder

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen een waterontharder in huis om zo de hoeveelheid kalk in het water te verminderen. Maar wist je dat het gebrek aan kalk in het water kan leiden tot een stinkende wasmachine?

Te weinig chemie

Vaak wordt een waterontharder afgesteld op 0dH, wat inhoudt dat het water totaal geen kalk meer bevat. Maar omdat er geen kalk meer in het water zit, kan de zeep in de wasmachine zich niet meer hechten aan de kalk en daardoor niet meer goed uitgespoeld worden. Men gaat dan dus minder zeep gebruiken met als gevolg dat de was niet meer schoon wordt en de wasmachine kan gaan stinken: er is namelijk te weinig chemie.

Cirkel van Sinner

Chemie is onderdeel van de zgn. Cirkel van Sinner, het principe waarop een wasprogramma gebaseerd is. De cirkel omvat vier delen: chemie, temperatuur, tijd en beweging. Deze elementen samen zorgen voor een optimaal was- en spoelresultaat. Kortom: 0dH is te weinig. Voor het beste resultaat is een minimale waterhardheid van 5dH gewenst.

Last van kalkafzetting

Heb je juist last van veel kalk? Gebruik dan Miele ontkalker. Deze zorgt ervoor dat de kalkafzetting in onder andere wasmachines wordt verwijderd. Lees hier meer over dit product.

Nooit meer een stinkende wasmachine!

Met bovenstaande tips voorkom je dat je wasmachine gaat stinken. Bovendien blijft zo ook je wasgoed in optimale conditie en stralend schoon. Succes!

Ontdek al onze reinigingsproducten

Om maximaal te blijven genieten van jouw Wasmachine is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit kun je het beste doen met de reinigingsproducten van Miele.

Koop op Miele.nl