Zalm uit de oven met gewokte groenten en zoetzure lotuswortel

Zalm uit de oven met gewokte groenten en zoetzure lotuswortel

VisOvenMakkelijk
Dit recept is voor 4 personen.

Ingredienten

  • 4 stuks zalmfilet van de rug met vel à 160 g
  • Voor de marinade en dressing:
  • 3 rode mini chili’s fijngesneden en zonder zaadjes en zaadlijsten
  • 2 à 3 tenen knoflook,
  • 5 el limoensap
  • 2 el vissaus (Nam pla)
  • 3 el witte suiker
  • 2 mespuntjes zout
  • 2 el fijne palm-suiker (Gula djawa)
  • ½ bosje koriander
  • Eventueel 2 el limoen sap, 1 el nampla
  • Voor de lotuswortel:
  • 10 cm raug bua (lotuswortel)
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 165 g suiker
  • ⅓ citroengras fijngesneden (vanaf de wortel)
  • Voor de groenten:
  • 1 paksoi gewassen
  • 1 pakjes bimi

Benodigdheden

  • Blender
  • Ovenschaal
  • Stoomoven pan met gaatjes

De bereidingstijd is ca. 45 tot 60 minuten.

 

Bereiding

Marinade en dressing

Stap 1:

Hak de knoflook en chilipeper ragfijn.

Stap 2:

Draai nu alle ingrediënten in de blender fijn tot een dressing.

Stap 3:

Proef de dressing en breng eventueel nog op smaak met limoensap en Nam pla.

 

Zalm

Stap 1:

Haal de zalm uit de koelkast.

Stap 2:

Snijd het vel van de zalm iets in.

Stap 3:

Neem de helft van de vinaigrette en marineer hiermee de zalm.

Stap 4:

Bewaar de andere helft van dressing in de koelkast tot verder gebruik.

 

Lotuswortel

Stap 1:

Schil en snijd de lotuswortel in dunne plakken op de mandoline.

Stap 2:

Kook het water, de azijn, de suiker en het citroengras op en schenk dit heet over de lotuswortel.

Stap 3:

Laat het afkoelen en bewaar tot serveren in de koelkast.

 

Groenten

Stap 1:
Snijd 1 cm van de onderkant van de bimi’s. Leg ze in een stoomoven pan met gaatjes en schuif in de stoomoven. Stoom de bimi’s 2 minuten op 100°C.

Stap 2:
Spoel de bimi’s direct koud, maak de paprika schoon en snijd de paprika in repen van 5 mm. Pluk de bladeren van de paksoi en snijd de grote bladeren in de lengte doormidden.

Stap 3:
Pel de rode sjalotten en snijd deze in julienne. Snijd de chilipeper in schuine ringetjes.

Stap 4:
Bewaar de groenten tot serveren in de koelkast.

 

Serveren

Stap 1:
Verwarm de circulatie grill voor op 200 °C.

Stap 2:
Haal de zalm uit de marinade en leg deze in een passende schaal met de huid kant naar boven. Zet deze op niveau 2 à 3 onder de grill. Laat de zalm in ca. 15 minuten garen.

Stap 3:
Verhit, als de zalm bijna gaar is, een wok op de kookplaat met daarin wat rijstolie. Wok eerst de bimi, paprika en sjalot en voeg na ca. 2 minuten de paksoi toe. Wok nu nog eens ca. 2 minuten.

Stap 4:
Breng de groenten op smaak met wat van de resterende marinade. Verdeel de gewokte groenten over 4 diepe borden en leg hierop de zalm uit de oven.

Stap 5:
Garneer het gerecht met de lotuswortel, pinda’s, ringetjes chilipeper en een takje koriander.

 

Tip: Lekker met basmatirijst.