Zalm uit de oven met gewokte groenten en zoetzure lotuswortel
De bereidingstijd is ca. 45 tot 60 minuten.
Bereiding
Marinade en dressing
Stap 1:
Hak de knoflook en chilipeper ragfijn.
Stap 2:
Draai nu alle ingrediënten in de blender fijn tot een dressing.
Stap 3:
Proef de dressing en breng eventueel nog op smaak met limoensap en Nam pla.
Zalm
Haal de zalm uit de koelkast.
Snijd het vel van de zalm iets in.
Neem de helft van de vinaigrette en marineer hiermee de zalm.
Stap 4:
Bewaar de andere helft van dressing in de koelkast tot verder gebruik.
Lotuswortel
Schil en snijd de lotuswortel in dunne plakken op de mandoline.
Kook het water, de azijn, de suiker en het citroengras op en schenk dit heet over de lotuswortel.
Laat het afkoelen en bewaar tot serveren in de koelkast.
Groenten
Stap 1: Snijd 1 cm van de onderkant van de bimi’s. Leg ze in een stoomoven pan met gaatjes en schuif in de stoomoven. Stoom de bimi’s 2 minuten op 100°C.
Stap 2: Spoel de bimi’s direct koud, maak de paprika schoon en snijd de paprika in repen van 5 mm. Pluk de bladeren van de paksoi en snijd de grote bladeren in de lengte doormidden.
Stap 3: Pel de rode sjalotten en snijd deze in julienne. Snijd de chilipeper in schuine ringetjes.
Stap 4: Bewaar de groenten tot serveren in de koelkast.
Serveren
Stap 1: Verwarm de circulatie grill voor op 200 °C.
Stap 2: Haal de zalm uit de marinade en leg deze in een passende schaal met de huid kant naar boven. Zet deze op niveau 2 à 3 onder de grill. Laat de zalm in ca. 15 minuten garen.
Stap 3: Verhit, als de zalm bijna gaar is, een wok op de kookplaat met daarin wat rijstolie. Wok eerst de bimi, paprika en sjalot en voeg na ca. 2 minuten de paksoi toe. Wok nu nog eens ca. 2 minuten.
Stap 4: Breng de groenten op smaak met wat van de resterende marinade. Verdeel de gewokte groenten over 4 diepe borden en leg hierop de zalm uit de oven.
Stap 5: Garneer het gerecht met de lotuswortel, pinda’s, ringetjes chilipeper en een takje koriander.
Tip: Lekker met basmatirijst.