Xiao long bao (gevulde dumplings)

Noedels of PastaStoomovenGemiddeld
Het recept is voor ongeveer 15 dumplings

Ingredients

  • 100 ml water
  • 4 theelepels gelatinepoeder
  • 15 gram gemberwortel
  • 1 chilipeper
  • 300 gram varkensgehakt
  • 150 ml kippenbouillon
  • Palmsuiker, naar smaak
  • ½ eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 theelepels aardappelzetmeel
  • 2 à 3 theelepels sesamolie
  • Nam pla (vissaus)
  • 300 gram bloem
  • 180 ml koud water
  • 24 dunne plakjes wortel

Supplies

  • Kom
  • Zeef
  • Stoomoven pan met gaatjes
  • Pan

De bereidingstijd is ca. 20 tot 30 minuten.

 

Bereiding

Gelatinemengsel

Stap 1:
Breng het water aan de kook, roer de gelatine erdoor tot deze is opgelost en laat afkoelen.

Stap 2:
Schil de gemberwortel en hak hem fijn. Snijd de chilipeper in de lengte open en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.

Stap 3:
Meng de overige ingrediënten door elkaar en roer dit door het gelatinemengsel. Breng op smaak met nam pla. Bewaar in de koelkast tot verder gebruik.

 

Xiao long bao

Stap 1:
Zeef de bloem in een kom, schenk het water er midden op en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een lange rol. Snijd het deeg in gelijke plakken en rol elk stukje uit tot een plakje met een diameter van 8 cm.

Stap 2:
Leg in het midden wat vulling (niet te weinig!) en maak er een buideltje van (dumpling).

Stap 3:
Zet op elke dumpling een plakje wortel en bewaar tot verder gebruik in de koelkast.

 

Serveren

Zet de dumplings in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.

Stomen           100C
Tijdsduur        6-7 minuten

 

Tip: Houd jij van deeggerechten? Bekijk dan ook eens dit recept voor bapao met gehakt of dit recept voor een vegetarische bapao.