Worteltaart
De bereidingstijd is ca. 1,5 uur.
Bereiding
Stap 1: Vet de springvorm in met boter en bestrooi hem met de koekkruimels. Zet de vorm in de koelkast. Schil ondertussen de wortelen, rasp ze zeer fijn en houd ze apart.
Stap 2: Splits de eieren. Klop de eidooiers met het vanillemerg, 100 gram suiker, boter en citroenrasp tot het luchtig en licht van kleur is. Klop het eiwit tot pieken. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop door tot het eiwit dik en luchtig is.
Stap 3: Meng het amandelmeel met bloem, maïsmeel, bakpoeder en eventueel een snufje zout door elkaar. Roer het bloemmengsel met de wortel door het eidooiermengsel. Spatel het geklopte eiwit beetje bij beetje en voorzichtig door het mengsel. Schenk het beslag in de springvorm en strijk het voorzichtig glad. Schuif de taart in de oven.
Stand Onder-/Bovenwarmte Temperatuur 180°C Tijdsduur 45-50 minuten Inschuifhoogte 2e van onderen
Stap 4: Bekleed de bakplaat met bakpapier. Karamelliseer de suiker met 5 eetlepels water tot deze goudbruin kleurt in een pan op de kookplaat. Roer het sesamzaad erdoor, schenk de hete karamel direct op de bakplaat en strijk het dun uit met een met olie ingevet paletmes. Laat de karamel afkoelen en breek deze in stukjes.
Stap 5: Neem de worteltaart uit de oven en laat de taart in de vorm op het rooster afkoelen. Neem de taart uit de vorm. Klop de room met de vanillesuiker op en verdeel dit mengsel over de taart. Strooi de karamelstukjes er overheen en serveer.