Wilde zeebaars, kleurrijke parelcouscous en een sausje van saffraan

VisCombi-stoomovenGemiddeld

Ingredienten

  • 1 kilogram wilde zeebaarsfilet
  • Peper en zout
  • 300 gram parelcouscous
  • 1 wit van prei
  • 1 kleine rode biet
  • 2 wortelen
  • ½ granaatappel
  • 4 sjalotten
  • een handvol munt
  • een handvol platte peterselie
  • 3 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 tl za’atar en 1 tl sumac
  • 1 dl visfond
  • 3 dl witte wijn
  • 1 dl Nouilly Prat
  • 2 dl room
  • 150 gram boter
  • 1 potje saffraanpoeder

Benodigdheden

  • Kom
  • Zeef
  • Bakplaat
  • Pan
  • Stoomovenpan zonder gaatjes
  • Koksmes

Wilt u met de feestdagen iets bijzonders op tafel zetten? Steek de handen uit de mouwen en ga los in de keuken met deze bijzondere ingrediënten. Met deze ingrediënten maakt u de heerlijkste zeebaars, kleurrijke parelcouscous en een heerlijk saffraan sausje. Veel kookplezier gewenst!

Bereidingswijze

Parelcouscous

Stap 1: Doe de parelcouscous in een stoomovenpan zonder gaatjes. Voeg water toe tot de parelcouscous onder staat. Kruid met een snufje zout.
Stap 2: Stoom de parelcouscous. Kies voor:
– Het programma stomen
– 100 graden
– 12 minuten of neem de kooktijd van de verpakking als stoomtijd over.
Stap 3: Snijd de prei, de wortel en de rode biet in kleine blokjes.
Stap 4: Stoom de groenten. Kies voor:
– Het programma stomen
– 100 graden
– 1 minuut.
Stap 5: Giet de parelcouscous af en meng er de groenten onder.
Stap 6: Haal de pitjes uit de granaatappel en hak de peterselie en de munt fijn.
Stap 7: Meng de granaatappelpitjes en de verse kruiden onder de parelcouscous.
Stap 8: Breng op smaak en voeg de olijfolie, de honing en meng er za’atar en sumac onder.

Saus

Stap 1: Hak de sjalotten fijn. Breng ze samen met de witte wijn, de visfond en de Nouilly Prat aan de kook.
Stap 2: Kook dit sausje in tot je een derde van de hoeveelheid overhoudt.
Stap 3: Zeef het mengsel, voeg de room toe en laat nog even inkoken.
Stap 4: Neem de pan van het vuur en voeg de stukjes koude boter toe.
Stap 5: Breng vervolgens op smaak met saffraan.

Vis

Stap 1: Verwarm voor het grillen én stomen van de vis, je Miele combi-stoomoven goed voor. Kies voor:
– Het programma combi-koken
– Grote Grill, Stand 3
– 80% vochtigheid
– 15 minuten.
Stap 2: Snijd de wilde zeebaars in vier mooie stukken en leg ze op een bakplaat.
Stap 3: Schuif je de vis op de bovenste richel in de oven en stel in:
– Het programma combi-koken
– Grote Grill, Stand 3
– 80% vochtigheid
– 5 minuten.

Tip

Heb je een Miele stoomoven in plaats van een Miele combi-stoomoven, stoom de vis dan op 70 graden met een stoomtijd van 8 minuten.

Serveren

Stap 1: Haal de voorverwarmde borden uit de Miele warmhoudlade.
Stap 2: Plaats een serveerring in het midden van elk bord en maak een torentje van parelcouscous.
Stap 3: Leg op elk torentje een stukje vis en werk af met kruiden en wat granaatappelpitjes. Serveer met het saffraansausje.

Ingrediënten

(voor vier personen)

Voor de vis:

  • 1 kilogram wilde zeebaarsfilet
  • Peper en zout

Voor de parelcouscous:

  • 300 gram parelcouscous
  • 1 wit van prei
  • 1 kleine rode biet
  • 2 wortelen
  • ½ granaatappel
  • 2 sjalotten
  • een handvol munt
  • een handvol platte peterselie
  • 3 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 tl za’atar
  • 1 tl sumac

Ingrediënten

(voor vier personen)

Voor de saus:

  • 2 sjalotten
  • 1 dl visfond
  • 3 dl witte wijn
  • 1 dl Nouilly Prat
  • 2 dl room
  • 150 gram boter
  • Peper en zout
  • 1 potje saffraanpoeder

Extra materiaal:

  • Serveerring