Varkensrollade met spitskool en aardappelpuree

2 uurVleesCombi-stoomovenMakkelijk
Dit recept is voor 4 personen

Ingredienten

  • 300 gram aardappelen
  • 50 gram boter
  • melk
  • zout en peper
  • halve spitskool
  • 100 gram roomboter
  • halve eetlepel komijnzaad
  • 800 gram varkensrollade
  • eetlepel ahornsiroop
  • eetlepel appelstroop
  • twee eetlepels grove mosterd

Benodigdheden

  • Braadpan
  • Rooster
  • Kwast
  • Pureeknijper
  • Aardappelschilmesje
  • Kom
  • Wokpan
  • Ovenschaal
  • Bakplaat
  • Stoomoven pan met gaatjes
  • Spuitzak
  • Bratometer
  • Snijplank

De bereidingstijd is ca. 2 uur.

 

Bereidingswijze van varkensrollade met spitskool en aardappelpuree

Aardappelpuree

Stap 1:
Snijd de geschilde aardappels in stukjes van 2 bij 2 cm en doe deze in een stoomoven pan met gaatjes en schuif in de stoomoven.

Stomen                                        100 ºC
Bereidingstijd                              12 minuten

Stap 2:
Doe de aardappels in de pureeknijper, meng de puree met de boter en voldoende melk, zodat een spuitbare puree ontstaat. Breng op smaak met zout.

Stap 3:
Doe de puree nu in een hitte bestendige spuitzak en bewaar de puree op het aanrecht.

 

Spitskool

Stap 1:
Laat de boter uit bruisen en lichtbruin kleuren en bak er dan de spitskool in aan.

Stap 2:
Doe er nu het komijnzaad bij en bedruip met de bakboter. Doe de spitskool nu in de ovenschaal en plaats deze in de oven.

Hetelucht Plus                           180 ºC
Bereidingstijd                            25-30 minuten

Stap 3:
Bewaar tot verder gebruik op het aanrecht.

 

Varkensrollade

Stap 1:
Kruid de varkensrollade met zout en peper en braad deze aan in een koekenpan totdat deze mooi bruin is.

Stap 2:
Meng de ahornsiroop, appelstroop en mosterd met elkaar en bestrijk hiermee de varkensrollade. Bewaar de rest van de marinade tot verder gebruik.

 

Serveren

Stap 1:

Steek de bratometer in het midden van het vlees. Leg het vlees op het rooster met de bakplaat eronder en zet in de oven.

Combi koken
Hetelucht Plus                            155 ºC
Kerntemperatuur                       60 ºC
Vochtigheid                                25 %

Stap 2:

Zet de spitskool en de aardappelpuree in de oven bij de varkensrollade en stel de oven opnieuw in.

Combi koken
Hetelucht plus                            90 °C
Kerntemperatuur                       70 °C
Vochtigheid                                35 %

Stap 3:

Verwarm de marinade in een pannetje.

Stap 4:

Snijd de varkensrollade in gelijke plakken en verdeel deze over de borden.

Stap 5:

Leg de spitskool op het midden van het bord en spuit er een dopje puree langs.

Stap 6:

Lepel er wat van de marinade omheen.

 

Tip: Als je in het bezit bent van een extra oven of een gourmet warmhoudlade kun je daarin de spitskool en puree warm houden op 90 °C. Dan stel je de varkensrollade als volgt in:

Combi koken
Hetelucht plus                            155 °c
Kerntemperatuur                       70 °C
Vochtigheid                                25 %

Als je een combi-stoomoven hebt zonder bratometer, dan is stap het stomen van het vlees op de volgende manier:

Stomen                                        70 °C
Bereidingstijd                             1 uur

En bij stap 2 stel je een bereidingstijd in van 20 minuten. De andere instellingen zijn gelijk.