Vanille roomijs
De bereidingstijd is ca. 1 uur.
Bereiding
Stap 1: Snijd de vanillestok door midden en schraap het merg eruit.
Stap 2: Doe de vanille in de melk en room en schenk het mengsel in een stoomovenpan. Dek dit af met folie. Schuif de stoomovenpan in de stoomoven en stel in op 95 °C voor 15 minuten. Het kan ook in een pan. Breng het dan tegen de kook aan en zet het vuur vervolgens uit. Zo komt de vanillesmaak goed los.
Stap 3: Roer de suiker en eidooier romig en schenk hier het roommengsel overheen. Breng het langzaam onder voortdurend roeren tegen de kook. Let op: dit mag niet koken. Op deze manier gaan de dooiers binden. De compositie is goed als u er een lepel doorheen kunt halen en met uw vinger een streepje kunt trekken over de bolle kant van de lepel, zonder dat de lepel doorzakt.
Stap 4: Zeef het mengsel in een andere kom en laat het onder af en toe doorroeren afkoelen.
Stap 5: Draai de compositie vervolgens in een ijsmachine. De tijd is afhankelijk van de hoeveelheid en de machine, maar houdt hierbij +/- 45 minuten aan. Let erop dat het ijs smeuïg en stevig is.
Stap 6: Serveer het ijs gelijk met wat zomers fruit.
Variatietip: Probeer in plaats van vanille eens wat tonkabonen of een kruidnagel.