Teriyaki burger

VleesBBQMakkelijk

Ingredienten

  • 4 lente-uitjes
  • 320 gram rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl vers geraspte gember
  • 1 tl sesamolie
  • 4 el sojasaus
  • 3 tl suiker
  • 100 ml sojasaus light
  • 50 ml sake
  • 3 el mirin
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 2 cm verse gember geraspt
  • 1 el tsuyu no moto
  • 1 el aardappelzetmeel
  • 2 dl water
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 1 cm verse gember geraspt
  • 2 el zonnebloemolie
  • ½ el witte sesamzaadjes, geroosterd
  • ½ el zwarte sesamzaadjes, geroosterd
  • 3 takjes peterselie
  • 1 el sojasaus
  • 100 ml rijstazijn
  • 1 el chilisaus
  • 2 stuks lente-uitjes
  • 12 gram suiker
  • 62 gram water
  • 4 gram gist
  • 125 gram bapao bloem

Benodigdheden

  • BBQ
  • Keukendoek
  • Mes
  • Kom
  • Koekenpan
  • Stoomovenpan met gaatjes
  • Pan
  • Snijplank

Bereidingswijze

Burger

  1. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.
  2. Meng alle ingrediënten voor de burger en maak er 4 burgers van.
  3. Bewaar de burgers tot verder gebruik in de koeling.

Teriyakisaus

  1. Doe alle ingrediënten voor de teriyakisaus in de pan behalve het water en het aardappelzetmeel en breng aan de kook.
  2. Meng het water en de aardappelzetmeel en voeg dit toe aan de saus. Laat dit geheel even zachtjes doorkoken tot de saus is gebonden.

Japanse salsa

  1. Fruit de ui, knoflook en gember in de olie aan zonder deze te kleuren.
  2. Voeg de sesamzaadjes en peterselie toe en bak deze kort mee.
  3. Voeg nu de sojasaus, rijstazijn en chilisaus toe en verwarm dit licht zodat de smaken er goed intrekken.
  4. Snijd ondertussen de lente ui in zeer dunne ringetjes en voeg deze op het laatst toe.

Steambuns

  1. Meng de suiker met het water en de gist.
  2. Meng het watermengsel met de bloem en kneed het tot een soepel deeg.
  3. Laat het deeg 1 uur rijzen onder een vochtige keukendoek. Het deeg moet verdubbeld zijn.
  4. Maak van het deeg 4 kleine bolletjes en leg deze in een ingevette stoomovenpan met gaatjes. Laat deze nog 15 minuten rijzen onder een vochtige keukendoek.
  5. Schuif de steambuns in de stoomoven.
    Stand: Stomen Temperatuur: 100 ˚C Tijd: 15 minuten

Serveren

  1. Grill de burgers op de BBQ, zodat ze mooi van gaarheid zijn aan beide kanten. Hij mag nog iets rosé zijn van binnen.
  2. Verwarm de teriyakisaus en haal hier de burgers doorheen.
  3. Leg de burgers op de steambun en serveer samen met de Japanse salsa.

Tip: Serveer bij deze burger een Japans biertje.

Dit recept is voor vier personen.

Deel dit artikel: