Tamme eend, romanesco, spruiten

GevogelteStoomovenGemiddeld
Dit recept is voor 4 personen

Ingredienten

  • 2 tamme eendenborsten
  • 2 schilletjes van een sinaasappel
  • 1 steranijs
  • 2 stuks kruidnagel
  • 1 pijpkaneel
  • Olijfolie
  • ¼ romanesco
  • 8 spruiten
  • 1 sinaasappel
  • 150 gram gort
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 tl vandouvan
  • 25 gram boter

Benodigdheden

  • Stoomoven pan

De bereidingstijd is ca. 3 tot 5 uur.

 

Bereiding

Eend

Stap 1:
Snijd de eendenborst op de vetkant in en verwijder eventuele vliezen.

Stap 2:
Bestrooi de eendenborst met zout en peper.

Stap 3:
Doe de eendenborst in een vacuümzak en voeg de sinaasappelschil, steranijs, kruidnagel en kaneel toe.

Stap 4:
Doe er een scheut olijfolie bij en vacumeer het geheel.

Stap 5:
Leg de eend in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.

Stomen                  54C
Tijdsduur               30 minuten

 

Groenten

Stap 1:
Snijd van de romanesco mooie roosjes en houd er 2 apart.

Stap 2:
Leg de overige roosjes in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.

Stomen               100C
Tijdsduur            1 minuut

Stap 3:
Spoel de roosjes koud en bewaar tot verder gebruik.

Stap 4:
Maak de spruiten schoon, pel de blaadjes en bewaar deze tot verder gebruik.

Stap 5:
Snijd de schil van de sinaasappel af en snijd de partjes tussen de vliezen uit.

 

Gort

Stap 1:
Doe de gort in een dichte stoomovenpan en schenk de groentebouillon erop.

Stap 2:
Roer de vandouvan erdoor en schuif in de stoomoven.

Stomen              100C
Tijdsduur           60 minuten

Stap 3:
Roer de boter door de warme gort en bewaar tot verder gebruik.

 

Serveren

Stap 1:
Verwarm een koekenpan en leg de eendenborst op de vetkant in de pan.
Stap 2:
Laat dit rustig bakken zodat het vet wegsmelt en krokant wordt.
Stap 3:
Bak de eendenborst kort op de andere zijde.
Stap 4:

Haal de eend uit de pan en doe nu de sinaasappelpartjes bij het braadvocht en bak deze hierin kort.

Stap 5:
Verwarm nog een pan en bak hierin de romanesco kort op hoog vuur. Voeg op het laatste moment de spruitenblaadjes toe en breng op smaak met peper en zout

Stap 6:
Verwarm de gort.

Stap 7:
Schep de gort op het bord.

Stap 8:
Snijd de eendenborst in de lengte in vier mooi gelijke stukken per borst en leg deze op de gort.

Stap 9:
Garneer de romanesco en de spruiten erbij.

Stap 10:
Schep als laatste de sinaasappel erbij.