Tagliatelle bolognese
Ingredienten
- 50 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 2 klontjes boter
- 50 gram pancetta, in blokjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 wortel, geschild en in blokjes
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 stengel bleekselderij, in blokjes
- 400 gram varkensgehakt
- 200 ml krachtige rode wijn
- 2 el tomatenpuree
- 125 ml melk
- 250 ml groentebouillon
- Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, laurier)
- 2 kruidnagels
- 400 gram gepelde tomaten uit blik
- 400 gram tagliatelle
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- olijfolie
- zout
- peper
Benodigdheden
- Braadpan
- Kom
- Steelpan
Stap 1:
Laat het eekhoorntjesbrood 30 minuten in een kommetje met lauw water weken.
Stap 2:
Smelt een klontje boter samen met een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de pancetta toe en bak 5 minuten, tot hij bijna knapperig wordt. Voeg de ui, wortel, knoflook en bleekselderij toe en bak een minuut of 5, totdat de groenten glazig zijn.
Stap 3:
Verwarm een scheutje olijfolie en een klontje boter in een braadpan en bak het gehakt goudbruin op hoog vuur. Voeg de groenten vervolgens hieraan toe.
Stap 4:
Schenk nu de wijn in de pan en laat verdampen op hoog vuur in circa 5 minuten.
Stap 5:
Voeg de tomatenpuree en melk toe en roer 2 minuten tot alles goed is gemengd.
Stap 6:
Voeg het eekhoorntjesbrood met het weekwater toe in de pan en ook de bouillon, kruidnagel en een boeketje van Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, laurier).
Stap 7:
Schep na 2,5 uur de gepelde tomaten erbij en breng de saus aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en laat op een zacht vuur 2 uur sudderen.
Stap 8:
Breng een pan water met zout aan de kook en kook de tagliatelle beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Roer een klontje boter door de tagliatelle.
Stap 9:
Haal de kruiden en kruidnagel uit de saus. Roer de tagliatelle door de saus met de basilicum. Verwarm nog circa 2 minuten. Serveer met de Parmezaanse kaas.