Tagliatelle bolognese
De bereidingstijd is ca. 5,5 uur.
Bereiding
Stap 1: Laat het eekhoorntjesbrood 30 minuten in een kommetje met lauw water weken.
Stap 2: Smelt een klontje boter samen met een scheutje olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de pancetta toe en bak 5 minuten, tot hij bijna knapperig wordt. Voeg de ui, wortel, knoflook en bleekselderij toe en bak een minuut of 5, totdat de groenten glazig zijn.
Stap 3: Verwarm een scheutje olijfolie en een klontje boter in een braadpan en bak het gehakt goudbruin op hoog vuur. Voeg de groenten vervolgens hieraan toe.
Stap 4: Schenk nu de wijn in de pan en laat verdampen op hoog vuur in circa 5 minuten.
Stap 5: Voeg de tomatenpuree en melk toe en roer 2 minuten tot alles goed is gemengd.
Stap 6: Voeg het eekhoorntjesbrood met het weekwater toe in de pan en ook de bouillon, kruidnagel en een boeketje van Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, laurier).
Stap 7: Schep na 2,5 uur de gepelde tomaten erbij en breng de saus aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en laat op een zacht vuur 2 uur sudderen.
Stap 8: Breng een pan water met zout aan de kook en kook de tagliatelle beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Roer een klontje boter door de tagliatelle.
Stap 9: Haal de kruiden en kruidnagel uit de saus. Roer de tagliatelle door de saus met de basilicum. Verwarm nog circa 2 minuten. Serveer met de Parmezaanse kaas.