Schuimige aardappelsoep met truffelroom en zoete aardappel

Schuimige aardappelsoep met truffelroom en zoete aardappel

45AardappelMakkelijk
Dit recept is voor 4 personen

Ingredienten

  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel ontbijtspek in blokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 250 gram aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 50 gram prei, gesneden
  • Ca. 500 ml kippenbouillon
  • 200 ml room
  • naar smaak witte peper en tabasco
  • 1 zoete aardappel
  • 200 ml room, opgeklopt
  • 30 gram truffeltapenade
  • 1 takje tijm

De bereidingstijd is ca. 45 minuten.

 

Bereiding

Stap 1:
Verhit de boter in een pan op de kookplaat. Roerbak spek, ui, knoflook, tijm, laurier, aardappel en prei tot de ui lichtbruin is. Voeg bouillon en de 200 ml room toe en schenk dit in een dichte stoomovenpan.

Stomen        100 °C
Tijdsduur     30 minuten

Stap 2:
Verwijder het laurierblad en de tijm. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender en breng op smaak met zout, peper en tabasco.

Stap 3:
Meng voor de garnering de opgeslagen room met de truffeltapenade.

Verwarm de friteuse voor op 160 °C. Schil de zoete aardappel met een dunschiller. Trek met de dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de aardappel en frituur ze.

Frituren             160 °C
Tijdsduur           1 à 2 minuten

Stap 4:
Doe de kleine aardappelblokjes in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.

Stomen            100 °C
Tijdsduur          4 à 6 minuten

Bak de aardappellinten tot ze krokant zijn en laat ze op keukenpapier uitlekken.

 

Serveren:

Stap 1:

Verwarm de soep.

Stap 2:

Schenk de soep in 4 diepe borden.

Stap 3:
Leg wat gare aardappelblokjes in het midden van ieder bord en schep er een lepel truffelroom op.

Stap 4:

Garneer met de zoete aardappel en een takje tijm.

 

Wijntip: De ‘aardse’ smaken van de aardappel en de truffel in combinatie met room, biedt volop kansen voor de Oostenrijkse wijnen gemaakt van de Grüner Veltliner druif. Deze kwaliteitsdruif levert voornamelijk hartige droge wijnen met een pittig aroma. Deze gastronomische wijn is perfect inzetbaar bij dit gerecht