Salted caramel cheesecake

1.5 uurCake/taartStoomovenGemiddeld

Ingredienten

  • Voor de bodem:
  • 100 gram blank amandelschaafsel
  • 2 el suiker
  • 1 el gesmolten boter
  • Snuf zout
  • Extra: springvorm Ø 24 cm
  • Voor de vulling:
  • 675 gram roomkaas
  • 425 ml gecondenseerde melk
  • 1 ei
  • 5 eidooiers
  • ½ vanillestokje (of vanille-extract)
  • Voor de salted caramel:
  • 2 el water
  • ½ tl zout
  • 225 gram suiker
  • 175 ml slagroom
  • Extra: kwastje en water

Benodigdheden

  • Folie
  • Paletmes
  • Keukenmachine
  • Bakpapier
  • Springvorm

De bereidingstijd is ca. 1,5 uur.

 

Bereiding

Stap 1:
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 175 ºC.

Stap 2:
Meng alle ingrediënten in een keukenmachine en maal het kort.

Stap 3:
Druk dit in een met bakpapier beklede springvorm.

Stap 4:
Bak 5 minuten op 175 ºC en laat afkoelen.

Stap 5:
Stel de stoomoven in op 100 ºC.

Stap 6:
Klop de roomkaas glad en voeg de gecondenseerde melk toe. Roer het ei erdoorheen en een voor een de dooiers. Voeg als laatste de vanillemerg of -extract toe. Als laatste de vanille merg of extract.

Stap 7:
Vet de rand van de bakvorm goed in en bestrooi met bloem. Stort de vulling op de afgekoelde bodem.

Stap 8:
Dek de springvorm af met folie en plaats in de stoomoven. Stoom de taart gaar in circa een uur.

Stap 9:
Haal hierna de folie eraf, anders komt er condens op de taart.

Stap 10:
Meng de suiker, het water en het zout in een passende pan.

Stap 11:
Breng langzaam aan de kook en was de randen van de pan eventueel bij met een nat gemaakt kwastje.

Stap 12:
Laat de suiker langzaam verkleuren tot koperkleurige caramel.

Stap 13:
Voeg voorzichtig de slagroom toe en laat langzaam weer aan de kook komen.
Roer door en laat afkoelen op kamertemperatuur.

Stap 14:
Haal de taart uit de springvorm en giet de caramel over de taart. Smeer de caramel uit met een paletmes en versier de taart met geroosterd amandelschaafsel en als finishing touch met het zeezout.  Nu is de salted caramel cheesecake helemaal af!

 

Tip: Geen stoomoven? Verwarm de oven dan voor op 130 ºC en bak de salted caramel cheesecake 60 minuten. Zet daarna de oven uit en laat de taart er nog 30 minuten in staan. Bak je liever een andere taart? Bekijk dan is ons recept voor deze fruittaart met Griekse yoghurt!