Pita Falafel

VegetarischGourmet-WarmhoudladeMakkelijk

Ingredienten

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 1/3 bos blad peterselie gesneden
  • 1/3 bos koriander gesneden
  • ½ jalapeno
  • 1 el komijnpoeder
  • ½ el koriander gemalen
  • ½ el ras el hanout/baharat
  • Sap van ½ citroen
  • ½ tl bakpoeder
  • Zonnebloemolie of arachideolie
  • 3 rijpe tomaten
  • 1/3 komkommer
  • 2 bosuitjes fijngesneden
  • 4 takjes bladpeterselie fijngehakt
  • Citroenrasp en -sap
  • Peper en zout
  • Extra Vergine olijfolie

Benodigdheden

  • Gehaktmolen
  • Kom
  • Hapjespan
  • Snijplank

Dit recept is voor 4 personen

Falafel

Stap 1:
Week de kikkererwten 12 uur in ruim water en laat deze uitlekken.

Stap 2:
Meng deze met de overige ingrediënten, behalve het bakpoeder. Draai dit door de gehaktmolen of draai het in de keukenmachine.

Stap 3:
Meng er het bakpoeder doorheen en het sap van de citroen.

Stap 4:
Kneed tot een smeuïge massa en voeg eventueel nog wat water (100 ml) toe.

Stap 5:
Maak met een (ijs)lepel 12 gelijke bolletjes en modeleer ze gelijkmatig.

Stap 6:
Verhit een hapjespan met zonnebloem of arachideolie tot 180 C, zodat ze net onder de olie staan)
Bak ca. 4-5 minuten tot goudbruin. Bewaar in de warmhoudlade op keukenpapier tot alles gebakken is.

Israëlische salade

Stap 1:
Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Doe hetzelfde met de komkommer.

Stap 2:
Meng de tomaten, komkommer, bosui en peterselie.

Stap 3:
Maak de salade kort voor het serveren aan met rasp en sap van de citroen.

Stap 4:
Breng de salade op smaak met peper, zout en olijfolie.

Serveren

Stap 1:
Toast de pita’s in een broodrooster, snijd de broodjes in en smeer in met techina.

Stap 2:
Leg per broodje 3 falafelballetjes, en verdeel er Israëlische salade overheen.

Stap 3:
Lepel yoghurt over de broodjes en strooi er Za’atar overheen.
Serveer direct.