Miele steambun

3.5 uurVeganStoomovenGemiddeld

Ingredients

Ingrediënten rendang
  • ½ stuk spitskool, fijn gesneden
  • 1 tl rijst olie
  • 1 stengel sereh
  • 1 limoen blad
  • ½ rode peper
  • 500 ml kokosmelk
  • 100 ml water
  • 1 cm gember
  • 1 cm laos
  • ½ cm pandanblad
  • 100 ml ketjap manis
  • 1 el sambal naar smaak
  • peper en zout - naar smaak
Ingrediënten tomaat chili jam
  • 125 gram rode uien, fijngesnipperd
  • 200 gram cherry tomaten gehalveerd
  • 200 gram roma tomaten, in kwarten
  • 25 gram rode pepers, zonder zaadlijst, fijn gesneden
  • 10 gram gember, geraspt
  • 1 stuks ster anijs
  • 250 ml witte wijn azijn
  • 300 gram bruine suiker
  • zout
Deeg steambun
  • 5 gram gedroogde gist
  • 250 ml water (24°C)
  • 50 gram suiker
  • 500 gram bapaobloem
  • zout

Supplies

  • Weckpot
  • Stoomoven pan met gaatjes
  • Stoomoven pan zonder gaatjes
  • Bakpapier
  • Koksmes
  • Snijplank

Bereidingswijze rendang

  1. Snijd de spitskool zeer fijn.
  2. Bak voor de rendang de spitskool op laag vuur aan in de olie.
  3. Voeg, na ongeveer 10 minuten, de sereh, limoenblad, laos, pandanblad, rode peper en gember toe.
  4. Bak alles een goed aan op hoog vuur en blus daarna af met de kokosmelk en het water.
  5. Dek de pan af met bakpapier en laat de spitskool door af en toe goed door te roeren langzaam op laag vuur inkoken voor ongeveer 3 uur! Zo trekken de smaken er goed in.
  6. Voeg na 3 uur de ketjap en sambal toe en laat het geheel voor nog 1 uur trekken.
  7. Verwijder limoenblad, laos, pandanblad, sereh, gember en peper.
  8. Laat de rendang afkoelen en bewaar tot verder verwerken afgedekt in de koelkast.

 

Bereidingswijze tomaat chili jam

  1. Steriliseer de weck potten in de stoomoven.

Speciale toepassingen
steriliseren
Duur: 15 minuten

  1. Verwarm een pan met een dikke bodem op de kookplaat.
  2. Zweet de uien langzaam aan en voeg de tomaten toe.
  3. Voeg de rode peper, gember, ster anijs, azijn en suiker toe en breng dit aan de kook.
  4. Laat de jam in circa 30 minuten rustig indampen tot dat deze ingedikt is. Wanneer je een streep kunt trekken door de jam is deze goed.
  5. Breng de jam op smaak met zout en doe deze in de schone weckpot, zorg dat je de potten tot 0,5 cm onder de rand vult.

Speciale toepassingen
Inmaken
Temperatuur: 90C
Duur: 20 min

  1. Zet de potten na het inmaken ondersteboven weg.
  2. Bewaar op een donkere koele plek.

 

Bereidingswijze steambun          

  1. Meng de suiker met het water en de gist, laat het even staan tot de gist zijn werk gaat doen.
  2. Meng de gistoplossing met de bloem en wat zout. Doe het deeg in een dichte stoomovenpan en dek af met huishoudfolie. Schuif in de stoomoven om te rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
    Speciale toepassingen
    Gistdeeg laten rijzen
    Duur: ca. 20 minuten
  3. Wrijf de handen in met een beetje olie en kneed het deeg tot een soepele bal.
  4. Verdeel het deeg in porties van 50 gram en rol er balletjes van. Rol de balletjes plat met een roller en leg in het midden wat vulling.
  5. Vouw het deeg bij elkaar en verwijder eventueel overtollig deeg.
  6. Bol het gevulde deeg weer op, bekleed een stoomovenpan met vetvrijpapier en zet de bapao hier op. Schuif in de stoomoven om te rijzen en aansluitend te garen.
    Eigen programma’s
    Programma samenstellen 

    Stap 1:
    Stand: Stomen
    Temperatuur: 40°C
    Duur: 15 minuten 

    Stap 2:
    Stand: Stomen
    Temperatuur: 100°C
    Duur: 15 minuten