Karameltaartjes

Karameltaartjes

50-60Cake/taartOvenGemiddeld
Dit recept is voor 8 porties

Ingredienten

  • 2 blikjes gecondenseerde melk
  • 250 gram ijskoude boter
  • 500 gram bloem
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • Zout
  • 1 ei (m)
  • Voor de amandelen:
  • 200 gram blanke amandelen
  • 120 gram poedersuiker
  • 300 gram slagroom
  • 40 gram suiker
  • Merg van een vanillestokje
  • 1 mango

Benodigdheden

  • Bakvormpjes
  • Zeef
  • Keukenmachine

De bereidingstijd is ca. 50 tot 60 minuten.

 

Bereiding

Stap 1:
Begin een dag van tevoren. Zet de ongeopende blikjes melk in een zeef in een ruime pan. Zet ze onder water, breng het water langzaam aan de kook en laat het 3-4 uur heel zacht koken. Let op dat de pan niet droog kookt. Laat de blikjes vervolgens een nacht langzaam afkoelen.

Stap 2:
Snijd voor het deeg de boter in kleine blokjes. Meng de bloem met poedersuiker, citroenschil, vanillesuiker en een snufje zout in de keukenmachine. Meng de boterblokjes er met de pulseerknop door. Voeg het ei toe en meng het kort. Wikkel het deeg in folie en leg het ca. 30 minuten in de koelkast om stevig te worden.

Stap 3:
Beboter ondertussen de vormpjes. Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak dun uit en snijd er 8 cirkels uit die 2 cm groter zijn dan de vormpjes. Bekleed de vormpjes met het deeg en zorg voor een nette rand. Dek de vormpjes af met folie en zet ze ca. 15 minuten in de koelkast.

Stap 4:
Neem 8 stukken bakpapier die ruim in de vormpjes passen. Maak van elk stuk papier een prop en vouw ze weer open. Bekleed de deegvormpjes met de stukken papier en leg de steunvulling erin. Bak de taartjes op Hetelucht Plus 180°C, gedurende 10-15 minuten op het 2e niveau van onderen of tot ze gaar zijn. Verwijder het bakpapier met de steunvulling. Indien de bodems nog niet gaar zijn, bakt u ze zonder steunvulling nog paar minuten langer. Laat het deeg wat afkoelen en neem de bodems uit de vormpjes.

Stap 5:
Wel de amandelen een paar minuten in water. Giet ze af en meng ze met de poedersuiker. Verdeel de gesuikerde amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Karamelliseer ze in de voorverwarmde oven op Hetelucht Plus 220°C gedurende ca. 10 minuten op het 2e niveau van onderen. Neem de amandelen uit de oven en laat ze afkoelen.

Stap 6:
Klop de slagroom met suiker en vanillemerg stijf. Open de blikjes gecondenseerde melk en verdeel de karamel over de taartjes. Schil de mango en snijd hem in kleine blokjes die u over de karamel verdeelt. Garneer de taartjes met een toef room en bestrooi ze met de amandelen.

 

Tip: Het bereiden van de karamel is eenvoudig maar tijdrovend. Begint u daarom met dit recept minimaal een dag van tevoren.
In de stoomoven kunt u een aantal blikjes gecondenseerde melk tegelijk stomen zodat u altijd een voorraadje in de kast hebt.