Kalkoenrollade met pompoen vulling

2 - 3 uurVleesCombi-stoomovenGemiddeld
Dit gerecht is voor 4 personen

Ingredienten

  • 1 verse kalkoenborst à 850 gram
  • 8 plakken pancetta
  • Olijfolie extra vierge
  • 150 gram flespompoen, fijne brunoise
  • ½ venkel, fijne brunoise
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijne brunoise
  • 2 stuks varkensworst, alleen de vulling
  • 2 takjes dragon, fijngehakt
  • 1 takje tijm, fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  • 50 ml slagroom
  • 2 el bloem
  • 2 el roomboter
  • 450 ml kippenbouillon
  • 1 stuks bospeen, in brunoise
  • 1 stengels bleekselderij, in brunoise
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 takjes tijm, blaadjes
  • Scheut worcestershiresauce

Bereidingswijze
Voor de vulling

Stap 1
Verhit olijfolie in een koekenpan, fruit hierin de sjalot aan.

Stap 2
Voeg hierna de pompoenblokjes, selderij, venkel en knoflook toe, en bak deze gaar.

Stap 3
Voeg de kruiden toe en breng de groenten op smaak met zout en peper.

Stap 4
Bewaar tot later.

Stap 5
Haal de haas los van de filet en snijdt deze in grove stukken. Doe deze vervolgens in een keukenmachine en draai tot gehakt, voeg nu de worst toe en meng deze met het kalkoengehakt.

Stap 6
Voeg nu de groenten en de slagroom toe en meng deze door de farce. Breng de farce op smaak met zout en peper.

Kalkoen

Stap 1
Snijd de kalkoenfilet als een envelop open. Kruid deze van binnen en buiten met peper en zout.

Stap 2
Vul de holte met de vulling.

Stap 3
Gebruik ongeveer een meter opbind touw om de kalkoenfilet op te binden. Maak een lus om de kalkoenborst heen en zet vast met een knoop. Maak 3-4 cm verder nog een lus om de kalkoenborst heen en zet vast met een knoop. Bind op deze wijze de gehele kalkoenborst op.
Herhaal dit totdat de gehele borst is opgebonden.

Stap 4
Smeer de kalkoen filet in met olijfolie en leg in de braadslede.

Stap 5
Zet de braadslede in de oven.

Combi-stoomoven

Stap 1
Combi-koken Hetelucht Plus  170C

Vocht 65%
bereidingstijd 85 minuten

Stap 2
Grill groot

Stand 3
Bereidingstijd 0-9 minuten

Stap 1
Haal het vlees uit de oven en verwijder de kalkoenborst uit de braadslede.

Stap 2
Knip het touw los en houd de kalkoen warm in de oven of warmhoudlade bij 70C.

Stap 3
Zet de braadslede op de kookplaat.

Stap 4
Laat de boter smelten in de braadslede, voeg de sjalot, wortel, tijm en bleekselderij toe.

Stap 5
Voeg de bloem toe en laat deze enkele minuten garen.

Stap 6
Voeg vervolgens de kippenbouillon toe en breng de saus aan de kook.

Stap 7
Wanneer de saus kookt zet dan de kookplaat lager.

Stap 8
Wanneer de saus te dik is voeg dan wat extra water toe, breng de saus op smaak met worchestershiresauce, peper en zout.

Stap 9
Zeef de saus.

Stap 10
Snijdt de kalkoen in plakken en serveer met de saus.

De kerstspecial van Mark

Kalkoen is voor velen een must met de kerst, echter is een hele kalkoen vaak te veel en neemt ze veel plek in beslag in de toch al zo overvolle koelkast met de kerst. Door te kiezen voor kalkoenborst hebben we toch iets klassieks en meer ruimte voor lekkernijen in de koelkast. Serveer de kalkoen rollade met een heerlijke eigengemaakte jus, zo is ze extra lekker.