Grietfilet uit de oven op witlof, gestoofd in kalfsbouillon met sinaasappel en dragon

Grietfilet uit de oven op witlof, gestoofd in kalfsbouillon met sinaasappel en dragon

28-35VisOvenMakkelijk
Dit recept is voor 4 personen

Ingredienten

  • 300 gram grietfilet
  • De blaadjes van 2 takjes majoraan, fijngehakt
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 rode paprika
  • 1/2 ui, in ringen
  • 1/2 sinaasappel
  • 200 ml kalfsbouillon
  • De blaadjes van 2 takjes dragon, gehakt
  • 8 dunne plakken pancetta

Benodigdheden

  • Dunschiller
  • Bakplaat
  • Steelpan
  • Snijplank
  • Oven

De bereidingstijd is ca. 28 tot 35 minuten.

 

Bereiding

De griet

Stap 1:
Verdeel de griet in vier gelijke porties.

Stap 2:
Leg de stukken vis op een bakmatje op de bakplaat.

Stap 3:
Bestrijk de stukken licht met olie en strooi de majoraan erover.

Stap 4:
De vis wordt vlak voor het serveren gegaard in de bakoven.

 

De witlof

Stap 1:
Verwarm de bouillon in een steelpan.

Stap 2:
Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten.

Stap 3:
Snijd het vruchtvlees in zeer dunne reepjes.

Stap 4:
Voeg paprika, ui en dragon toe aan de bouillon.

Stap 5:
Schil de sinaasappel met een dunschiller.

Stap 6:
Snijd een kwart van de schil in zeer fijne reepjes en spoel ze onder heet water.

Stap 7:
Voeg het sap van een kwart sinaasappel , de reepjes schil en de roomboter aan de bouillon toe.

Stap 8:
Halveer de witlofstronkjes en verwijder de bittere kern.

Stap 9:
Leg de stronkjes in de bouillon en laat zachtjes garen.

Stap 10:
Prik af en toe met een vork om de gaarheid te bepalen.

Stap 11:
Bind de bouillon met een bindmiddel licht tot een dunne saus.

Stap 12:
Leg de plakken pancetta op de bakplaat, schuif in de oven en bak ze krokant.

Hetelucht Plus           170 ºC
Tijdsduur                    20 minuten

 

Serveren

Stap 1:
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 150 ºC. Schuif de bakplaat met de griet in de oven.

Hetelucht Plus            150 ºC
Tijdsduur                     ca. 8 minuten

Stap 2:
Verwarm de witlofstronkjes, leg ze in het midden van het bord en leg er voldoende garnituur bij.

Stap 3:
Controleer of de vis goed gaar is en breng op smaak met peper en zout.

Stap 4:
Leg de vis schuin op het witlofstronkje.

Stap 5:
Rangschik er de pancetta bij en strooi de pijnboompitjes erover.