Griekse moussaka
De bereidingstijd is ca. 1,5 tot 2 uur.
Bereiding
Stap 1: De aubergines in dikke plakken snijden, met zout bestrooien en ongeveer 20 minuten laten intrekken.
Stap 2: De ui fruiten in de boter, het gehakt toevoegen en rul bakken. De in grove stukken gesneden tomaten, peterselie en wijn toevoegen. Met zout en peper goed op smaak brengen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken. Paneermeel en eiwitten erdoorheen roeren.
Stap 3: De plakken aubergine even onder koud water afspoelen, droogdeppen en goudgeel bakken in de olijfolie.
Stap 4: Een ovenschaal (31 x 22 cm) met de helft van de aubergineplakken beleggen, het gehaktmengsel daarover verdelen. De resterende aubergineplakken hierover verdelen. De eierdooiers en ongeveer twee-derde van de kaas met de bechamelsaus mengen. De saus over de aubergineplakken verdelen, met de rest van de kaas bestrooien en onafgedekt goudgeel bakken.
Stap 5: Bak de moussaka op Hetelucht Plus 170-190°C gedurende 45-55 minuten op het 1e niveau van onderen.
Tip: Een snelle bechamelsaus kunt u als volgt maken. 50 g blokjes ham aanbakken in 30 g boter, al roerend 40 g bloem erdoorheen mengen. 250 ml melk toevoegen, roeren en ongeveer 5 minuten zachtjes laten koken. Met zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen.