Gravad lax, topinamboer, hazelnoot, kruidensla

VisStoomovenMoeilijk
Dit recept is voor 4 personen

Ingredients

  • 500 gram zalmfilet met vel
  • 1 bos dille
  • 2 el grof zeezout
  • 1 el grof gemalen peper
  • Rasp van 1 citroen
  • 300 gram aardpeer
  • 20 gram boter
  • 10 gram witte chocolade
  • Peper
  • Zout
  • 1 stuks chioggia biet
  • 50 ml sushi-azijn

Supplies

  • Huishoudfolie
  • Blender
  • Houten prikker
  • Schaal
  • Gasbrander
  • Bakplaat
  • Stoomoven pan met gaatjes
  • Spuitzak
  • Bakpapier

De bereidingstijd is ca. 60 minuten (de zalm moet wel 2 à 3 dagen marineren).

 

Gravad lax

Stap 1:
Maak de zalm schoon en controleer op eventuele graatjes.

Stap 2:
Hak de dille fijn.

Stap 3:
Meng peper en zout door elkaar.

Stap 4:
Neem een stuk huishoudfolie, dat de dubbele lengte van de zalm heeft en leg de zalm op de huidzijde hierop.

Stap 5:
Rasp de schil van de citroen over de zalm, strooi het zeezoutmengsel over de zalm en bedek het met de gehakte dille.

Stap 6:
Sla nu de huishoudfolie dubbel en vouw de zijkanten naar boven dicht, zodat alle sappen bewaard blijven.

Stap 7:
Leg de zalm met de kruidenkant naar boven op een schaal en zet hierop weer een schaal.

Stap 8:
Leg hierop iets zwaars zodat er een lichte druk op de zalm ontstaat.

Stap 9:
Laat de zalm 2 à 3 dagen marineren.

 

Aardpeer

Stap 1:
Schil de aardpeer en probeer de schillen zo lang en breed mogelijk te houden.

Stap 2:
Verdeel de schillen op een bakplaat met bakpapier en breng op smaak met peper en zout. Droog de schillen in de warmhoudlade tot ze krokant zijn.

Stap 3:
Snijd de aardpeer in stukken en doe deze in een stoomovenpan met gaatjes.

Stomen                100C
Tijdsduur             10 minuten

Stap 4:
Doe de gestoomde aardpeer in de blender en voeg de boter, chocolade en rasp van de citroen toe.

Stap 5:
Draai dit tot een gladde crème.

Stap 6:
Breng het op smaak met peper en zout. Doe de crème in een spuitzak en bewaar tot verder gebruik.

 

Chioggia biet

Stap 1:
Snijd de biet in zeer dunne plakjes.

Stap 2:
Steek de bietenplakjes uit met behulp van een steker.

Stap 3:
Laat de biet marineren in de sushi-azijn.

 

Serveren

Stap 1:
Snijd de bundelzwammen los en leg ze op een plateau.

Stap 2:
Schroei de bundelzwammen met behulp van een gasbrander.

Stap 3:
Trancheer de gravad lax in dunne plakjes en maak er roosjes van door ze op te rollen.

Stap 4:
Verdeel 5 roosjes van de zalm op het bord.

Stap 5:
Zet wat dopjes van de aardpeercrème tussen de zalmroosjes.

Stap 6:
Verdeel de biet, bundelzwammen, sla en kruiden speels tussen de aardpeercrème en zalm.

Stap 8:
Garneer met de chips van aardpeer, hazelnoot en enkele druppels olijfolie.