Kalkoen

Een klassieker voor de feestdagen: gevulde kalkoen. Wanneer je met een groot gezelschap aanschuift, kun je samen genieten van dit traditionele recept. En als je de stappen uit dit recept nauwkeurig volgt, is het niet moeilijk om te maken.

4 - 5 uurGevogelteOvenGemiddeld

Ingredients

  • 1 kalkoen á 5 kg, panklaar
  • 2 el madeira
  • 125 gr rozijnen
  • 3 uien gesnipperd
  • 3 el olie
  • 100 gr parboiled rijst
  • 400 ml water
  • zout en peper
  • 100 gr gepelde pistachenoten
  • 500 ml kippenbouillon
  • 0,5 tl kerriepoeder
  • 0,5 tl garam masala
  • 150 gr crème fraîche
  • 2 el maïzena

Supplies

  • Houten prikker
  • Keukentouw
  • Pan
  • Bratometer
  • Braadslee
  • Koksmes
  • Snijplank

Bereidingswijze

  1. Druppel voor de vulling de likeur over de rozijnen. Fruit de uien in de olie. Voeg de rijst toe, fruit dit kort en blus af met water. Voeg het zout toe. Breng het kort aan de kook en laat de rijst op laag vermogen wellen. Voeg de pistachenootjes en gewelde rozijnen toe en meng alles door elkaar. Breng het geheel op smaak met zout, peper, kerrie en garam masala.
  2. Kruid de kalkoen met zout en peper. Doe de vulling in de kalkoen en maak de opening dicht met satéprikkers en keukentouw. Bind de poten eventueel voorzichtig samen. Legde kalkoen met de borst naar boven in de braadslede en steek de bratometer erin.
  3. Schuif de braadslede in de oven en laat het vlees braden.
    Automatisch programma: Vlees | Heel |Gevogelte | Kalkoen Duur: 180 minuten Ovenfunctie: Braadautomaat Temperatuur: 150 °C Kerntemperatuur: 85 °C Booster: Aan  Bereidingstijd: 170 minuten Niveau: 2
  4. Voeg na 30 minuten en vervolgens nog eens na 30 minuten ongeveer de helft van de gevogeltebouillon toe. Bestrijk het vlees daarna om de 30 minuten met fond.
  5. Verwijder de kalkoen en los de aanbaksels op met water. Voeg crème fraîche toe. Vermeng de maïzena met koud water en bind de saus daarmee. Breng het vervolgens aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.