Franse tarte tatin

Franse tarte tatin

FruitOvenMakkelijk

Ingredients

  • Voor het deeg:
  • 225 g patentbloem
  • 75 g suiker
  • ½ theelepel zout
  • 150 g koude roomboter
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • Voor de vulling:
  • 100 g suiker
  • 50 g roomboter
  • 750 g zoetzure appels

Supplies

  • Huishoudfolie
  • Tarte tatin vorm
  • Kom

Stap 1:
Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en het zout toe. Snijd de boter in de blokjes en voeg ze toe aan de bloem. Voeg het water toe en kneed er met koele handen een deeg van. Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie, minstens 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 2:
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 180 °C. Laat in een pan met een dikke bodem de suiker met de boter lichtbruin karamelliseren. Draai de pan af en toe, maar roer niet. Schil intussen de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.

Stap 3:
Schenk de warme karamel in de taartvorm en draai de vorm zodat de karamel over de bodem wordt verspreid. Leg de appelparten op de bolle kant dicht tegen elkaar in de karamel.

Stap 4:
Rol het deeg uit tot een ronde deeglap van 28 cm doorsnede. Leg het deeg op de appels en stop het goed tussen de randen van de vorm en de appels.

Stap 5:
Bak de appeltaart in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de appeltaart uit de oven 5 minuten rusten. Leg een schaal op de taart en keer taart en schaak tegelijkertijd om. Serveer de omgekeerde appeltaart lauwwarm of op kamertemperatuur.

 

Tip

Lekker met crème fraîche. Op tarte tartin zijn bovendien diverse variaties mogelijk. Vervang bijvoorbeeld de appels door stevige handperen, abrikozen, perziken of nectarines. Of maak de taart lekker kruidig door de karamellaag met 1 eetlepel verse tijmblaadjes te bestrooien en daarna de appels erin te leggen.