Naar Miele.nl
Search
Generic filters
Exact matches only

Tips voor het bereiden van een hele kalkoen

GevogelteOvenMoeilijk

Ingredienten

  • Kalkoen
  • Boter
  • Olie
  • Ontbijtspek
  • Kruiden

Benodigdheden

  • Rooster
  • Bratometer
  • Aluminiumfolie
  • Braadslee
  • Koksmes
  • Snijplank

Veel mensen zetten met kerst een kalkoen op tafel. Een kalkoen is namelijk een traditioneel feestelijk gerecht. Maar hoe bereidt je nu precies een hele kalkoen? Lees het in deze blog. 

Tips voor het bereiden van een hele kalkoen

Tip 1: Laat de kalkoen 30 minuten van te voren op kamertemperatuur komen.

Tip 2: Bestrijk de kalkoen eerst met een mengsel van gesmolten boter en een scheut olie. De boter zal op deze manier niet verbranden. Bestrooi het vlees na het bestrijken met kruiden en bedek de kalkoen met plakken spek. Dit kan ontbijtspek zijn, maar ook vet spek.

Tip 3: Bedruip de kalkoen iedere 20 minuten met het braadvet.

Tip 4: Leg de kalkoen op de borst in de braadslede. Plaats deze zo in de oven dat de kalkoen zich in het midden van de oven bevindt.

Tip 5: Verwarm de oven voor op ca. Hetelucht Plus 195 °C. Braad de kalkoen in de eerste stap ca. 20 minuten aan en gaar hem vervolgens op een lage temperatuur 90-100 °C verder. Hierdoor droogt de kalkoen niet uit.

Tip 6: Steek de Bratometer in het dikste deel van het vlees. Indien je de kalkoen vult, dan steek je hem in de vulling.

Tip 7: Laat de kalkoen na bereiding ca. 15 minuten onder aluminiumfolie rusten.

Tip 8: Om de kalkoen aan te snijden zet je allereerst het mes tussen het karkas en een poot. Druk het dijbeen met het mes naar buiten en snijd het heupgewricht door. Trek de vleugels iets naar buiten en snijd ze zo dicht mogelijk langs de borstkas door het schoudergewricht heen los. Snijd het borstvlees vanaf het borstbeen in dunne plakken.

Oventijd berekenen voor braden zonder Bratometer

  • Weeg de kalkoen (e.v.t. in verband met de vulling).
  • Reken ca. 1 uur oventijd voor 1 kilo gevogelte.
  • Trek van de totale braadtijd 15 minuten af. Dus een kalkoen van 2,5 kg heeft 2,5 uur nodig om te garen, minus 15 minuten. Dit betekent dat de bereidingstijd 2 uur en 15 minuten in totaal is.

Controleren of de kalkoen gaar is

Indien je de kalkoen zonder Bratometer braadt, controleer dan na ca. 1,5 uur oventijd of de kalkoen gaar is. Dit verschilt namelijk per kalkoen. Beweeg de poten heen en weer. Zitten ze goed los? Dan is jouw kalkoen gaar!

Laat de kalkoen na bereiding ca. 15 minuten onder aluminiumfolie rusten.

Ovenstanden

Heb je een combi-stoomoven, kies dan voor deze ovenstanden:

Stand: Combi-koken
Stand: Hetelucht Plus

  • 195 °C             70 % vocht                bereidingstijd 45 minuten

Haal het spek eraf en stel vervolgens je combi-stoomoven in op:

  • 90 °C               25 % vocht                kerntemperatuur 70 °C (de oven stopt als de kerntemperatuur bereikt is)

Heb je een bakoven, kies dan voor deze ovenstanden:

Stand: Hetelucht Plus

  • 195°C              kerntemperatuur 50 °C (de oven stopt als de kerntemperatuur bereikt is)

Haal het spek eraf en stel de oven in op:

  • 90°C                kerntemperatuur 70 °C (de oven stopt als de kerntemperatuur bereikt is)

Ben jij er klaar voor om met kerst een hele kalkoen op tafel te zetten? Wij hebben een heerlijk recept voor je bedacht. Wat dacht je van een kalkoen met pompoenvulling en cranberry-ahorn-vinaigrette. Zoek je nog een braadslee waar je de kalkoen in kan doen? Kijk hier of er een voor je bij zit.

Deel dit artikel: