Chocolade tulband met roomsaus
Ingredienten
- 225 gram pure chocolade
- 300 ml olijfolie
- 300 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 6 eieren
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram cranberries
- 2 tl vijfkruidenpoeder
- 200 gram suiker
- 240 ml slagroom
- 125 gram roomboter
- ½ vanillestokje
Benodigdheden
- Kom
- Bakvorm
Stap 1:
Smelt de chocolade in de warmhoudlade, op 50 ºC in de stoomoven (afgedekt met plakfolie) of au bain-marie.
Stap 2:
Roer intussen de suiker met de vanillemerg, olijfolie en eieren tot de suiker is opgelost en het een romig mengsel is.
Stap 3:
Meng het zelfrijzend bakmeel erdoorheen en doe de gesmolten chocolade erbij.
Stap 4:
Meng als laatste de cranberries en de kruiden erdoorheen.
Stap 5:
Vet de tulband goed in en vul de tulband met het beslag. Is de tulband groot? Pas het recept dan aan qua hoeveelheid (delen door 3 en daarna maal *).
Stap 6:
Plaats de vorm in de stoomoven en stoom deze in ca. 55 minuten gaar op 100 ºC. Geen stoomoven? Bak de tulband dan in ca. 1 uur op 165 ºC gaar in de oven. Check dit met een prikker.
Stap 7:
Laat de cake 5 minuten rusten voordat deze gelost wordt op een bord met een rand of een taartschaal.
Stap 8:
Breng de room met de suiker, vanille, boter en zout tegen de kook.
Stap 9:
Roer de maïzena aan met wat water en roer dit door de massa. Kook 1 minuut door en serveer deze met de tulband. Of nog mooier: laat de saus eroverheen lopen.
Stap 10:
Garneer met wat geraspte chocolade en cranberries.