Chocolade tulband met roomsaus

Chocolade tulband met roomsaus

1.5 uurCake/taartStoomovenMakkelijk

Ingredienten

  • 225 gram pure chocolade
  • 300 ml olijfolie
  • 300 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 6 eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram cranberries
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • 200 gram suiker
  • 240 ml slagroom
  • 125 gram roomboter
  • ½ vanillestokje

Benodigdheden

  • Kom
  • Bakvorm

Stap 1:
Smelt de chocolade in de warmhoudlade, of 50 ºC in de stoomoven (afgedekt met plakfolie) of au bain-marie.

Stap 2:
Roer intussen de suiker met de vanillemerg, olijfolie en eieren tot de suiker is opgelost en het een romig mengsel is.

Stap 3:
Meng het zelfrijzend bakmeel erdoorheen en doe de gesmolten chocolade erbij.

Stap 4:
Meng als laatste de cranberries en de kruiden erdoorheen.

Stap 5:
Vet de tulband goed in en vul de tulband met het beslag. Is de tulband groot? Pas het recept dan aan qua hoeveelheid (delen door 3 en daarna maal *).

Stap 6:
Plaats de vorm in de stoomoven en stoom deze in ca. 55 minuten gaar op 100 ºC. Geen stoomoven? Bak de tulband dan in ca. 1 uur op 165 ºC gaar in de oven. Check dit met een prikker.

Stap 7:
Laat de cake 5 minuten rusten voordat deze gelost wordt op een bord met een rand of een taartschaal.

Stap 8:
Breng de room met de suiker, vanille, boter en zout tegen de kook.

Stap 9:
Roer de maïzena aan met wat water en roer dit door de massa. Kook 1 minuut door en serveer deze met de tulband. Of nog mooier: laat de saus eroverheen lopen.

Stap 10:
Garneer met wat geraspte chocolade en cranberries.